Zákaz HHC je nešťastný, alkohol bychom takhle museli zakázat v řádu dní, říká adiktolog

Adiktolog Aleš Kuda

360° (39)

V Česku máme statisíce uživatelů HHC, kteří ho užívají bez komplikací, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS adiktolog Aleš Kuda. Problémem je podle něj především nedostatek rozumné regulace produktů s látkou ze strany státu. Odborník rovněž upozornil na problematiku dětských otrav alkoholem, která je podle něj mnohem nebezpečnější.

Stavění diskutované látky na úroveň heroinu či podobných látek považuje odborník za velmi nešťastné. „Je velká škoda, že se nepodařilo posunout dál zákon o psychomodulačních látkách, který by mnohem smysluplněji reguloval látky jako HHC či kratom,“ řekl v pořadu 360°.

K TÉMATU: Předávkovaných HHC v Česku přibývá. V nemocnicích končí i děti, látku kupují v automatech

Legislativní ukotvení podle adiktologa zůstalo na mrtvém bodě. „U nás máme statisíce uživatelů HHC, kteří ho užívají bez problémů k rekreačním účelům. Obchodníci nyní hovoří až o 400procentním nárůstu prodeje, protože se někteří i předzásobují. Jenže pokud budou mít ve vlastnictví větší množství látky, která se náhle ocitne mezi těmi zakázanými, dopustí se trestného činu,“ varoval před nečekanými problémy se zákonem.

Dočasný zákaz produktů s HHC, který by měl na tuzemském trhu platit zhruba do měsíce, považuje Kuda za politický krok. Toxicita látky je prý přitom výrazně malá, načež nabídl srovnání. „V několika tisících případů ročně dojde k hospitalizaci dítěte kvůli alkoholu, přičemž některé z nich skončí i tragicky. Pokud bychom stanovili toxicitu alkoholu, museli bychom ho v řádu dnů zakázat,“ uvedl ve srovnání adiktolog. Přesto podle něj není v pořádku, že jsou pochutiny s látkou přístupné dětem.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Diskonehody na silnicích. S alkoholem bourají hlavně mladí, nejrizikovější jsou tři hodiny

Tagy: