Uživatelé se bouří proti dočasnému zákazu HHC: Látka jim pomáhá se zdravotními problémy

HHC ze zdravotních účelů využívá celá řada pacientů.

Prodejci HHC výrobků se bouří proti dočasnému zákazu

Prodejci HHC výrobků se bouří proti dočasnému zákazu prodeje této látky. Podle nich hrozí, že zboží bude znehodnoceno a oni přijdou o statisíce. Vládní nařízení se nelíbí ani uživatelům této látky, pomáhá totiž lidem s nejrůznějšími zdravotními problémy.

Vláda by měla zakázat prodej HHC cukrovinek, kvůli kterým skončili v nemocnicích mladiství. Zakázat prodej všech výrobků, tedy i květů nebo elektronických cigaret, je podle uživatelů HHC nesmysl. Některým totiž pomáhá v boji s nemocemi, mezi nimiž je třeba uživatel Daniel Moudrý z Liberce.

ČTĚTE TAKÉ: Zákaz HHC je nešťastný, alkohol bychom takhle museli zakázat v řádu dní, říká adiktolog

„Mám několik let po tříštivé zlomenině levé paty a v podstatě bolesti jsou neustálé. HHC pomáhá s tím, že mi potlačí bolest. Můžu klidně spát,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS Daniel Moudrý.

HHC ze zdravotních účelů využívá celá řada pacientů. „Já trpím na Crohnovu chorobu. HHC mi pomáhá snášet vařená jídla, různě upravovaná,“ sdělil další z uživatelů.

„Jsem onkologicky nemocný člověk a používám to na bolesti místo prášků, které mi ničily střeva, žaludek a tak dále. Beru na vědomí, že tyhle bonbony, popcorn, sušenky, to ať klidně zakážou, protože to nejde uhlídat, kolik tam toho je,“ zamyslel se jiný uživatel HHC.

Také prodejci by dávali přednost regulaci HHC namísto plošného zákazu na všechny výrobky. Ty mají totiž určitou expiraci a pokud je v dané lhůtě neprodají, přijdou o spoustu peněz. Plánují tak podat žalobu na stát.

„Přijdeme o 80 až 90 procent tržeb. Už v pátek jsme se obrátili na naše právní zástupce, ti teď přes víkend vypracovávají analýzu,“ konstatoval Petr Navrátil, obchodní ředitel firmy, která prodává HHC.

„Pro nás to znamená likvidační zákaz, nejen pro nás, ale i naše zákazníky. Dodáváme velkoobchodně na nezávislé trafiky napříč Českou republikou. I pro tyto provozovny to bude problém, dělá jim to 30 až 40 procent tržby,“ upozornil velkoobchodní prodejce HHC výrobků Jiří Roh.

O zákazu HHC bude vláda jednat v příštím týdnu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Děti předávkované bonbóny s HHC skončily v karlovarské nemocnici. Lékaři apelují na rodiče

Tagy: