Michal ve 47 letech ochrnul, bojuje s nemocí podobnou ALS. Manželka nyní prosí o pomoc

Ve 47 letech si Michal vyslechl, že trpí multifokální motorickou neuropatií (MMN), později lékaři vyslovili novou diagnózu – G12.2, tedy nemoc motorického neuronu. Obě choroby mají společné to, že se podobají amyotrofické laterální skleróze (ALS). Michal ochrnul na dolní končetiny a nikdo neví, jak rychle bude nemoc postupovat. Stejně tak lékaři netuší příčinu onemocnění. Manželka Lucie se navzdory všemu snaží Michalovi co nejvíce pomoci, a tak vznikla na platformě Znesnáze sbírka. Cílem je vybrat dostatek financí na odlehčený invalidní vozík.

Na dolní končetiny ochrnul Michal ve 47 letech. Zprvu lékaři uvedli, že trpí multifokální motorickou neuropatií (MMN), tedy vzácným neurologickým onemocněním, které postihuje především periferní nervy a vede ke slabosti a ochabování svalů.

ČTĚTE TAKÉ: Buďte vděční za to, co máte. Emoce pomáhá prodloužit život, odhalila studie

Jak však uvedla ve sbírce na Znesnáze manželka Lucie, 10. července vyřkli lékaři v Motole novou diagnózu: „G12.2, tedy nemoc motorického neuronu, což je vlastně něco podobného jako ALS. Chci se této situaci maximálně přizpůsobit, abych mohla být s manželem co nejvíce. Lékaři sami neví, jak rychle bude nemoc postupovat.“

Vyhlídky nejsou dobré

Zatím je Michal odkázán na invalidní vozík. „Za poslední rok prodělal strašně moc různých vyšetření v nemocnici v Liberci a ve FN Motol v Praze. Zjistilo se, že nemá jednu ledvinu, trpí celiakií a potvrdila se periferní neuropatie, která v jeho případě poškodila nervy v obou nohách,“ přibližuje manželka.

Příčinu onemocnění lékaři neznají, proto neexistuje dostupná a účinná léčba. „Jeho stav se může zhoršovat a zasáhnout i horní část těla. Vyhlídky proto nejsou dobré, postup nemoci se nedá předvídat,“ pokračovala Lucie.

Manželé ví, co to znamená bojovat a zejména věřit v uzdravení. Jejich dnes 15letá Míša prodělala ve čtyřech letech akutní leukémii. „Dcera je v současné době zdravá, díky Bohu,“ doplnila její maminka.

Michalovi se snaží co nejvíce pomáhat a ulehčit mu v běžných zvyklostech života. „Předěláváme naše bydlení na kompletně bezbariérové, aby se mohl po domě samostatně pohybovat,“ podotkla. Navíc by manželovi ráda pořídila odlehčený vozík, s nímž by mohl sám vyrazit autem na ryby nebo do obchodu – a cítil se důstojně.

Právě z toho důvodu vznikla na platformě Znesnáze sbírka. „Je to stále mladý člověk a chce žít dál, zkoušet, co se svým handicapem dokáže,“ dodala manželka.

Pokud i vy chcete Michalovi a jeho rodině pomoci, můžete tak učinit prostřednictvím sbírky na platformě Znesnáze. „Moc děkuji za manžela i za celou rodinu za vaši pomoc,“ vzkázala Lucie.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Riskovali vlastní život, aby pomohli. Darujte Srdce pro hrdinu a hlasujte

Tagy: