Buďte vděční za to, co máte. Emoce pomáhá prodloužit život, odhalila studie

Smrt je sice nevyhnutelná, ale to nebrání výzkumníkům v oblasti zdraví, aby hledali způsoby, jak ji co nejvíce oddálit. Jejich nejnovějším kandidátem je něco, co je zdarma, bezbolestné, nechutná špatně a nenutí vás se potit: vděčnost. Nová studie, jíž se zúčastnilo téměř 50 tisíc starších žen, odhalila, že se sílícím pocitem vděčnosti se u nich snížila pravděpodobnost úmrtí v následujících třech letech.

Studie, která byla zveřejněna na začátku července na webu JAMA Network, přináší nový vhled do možnosti prodloužení života. Výzkumníci se pod vedením vědecké pracovnice Ying Chenové, v rámci programu Human Flourishing na Harvardově univerzitě, zaměřili na to, jak vděčnost ovlivňuje život.

ČTĚTE TAKÉ: Střeva mluví s mozkem, ukázala studie. Ovlivňují stres i duševní zdraví, nabízí se nová léčba

Základní pilíř studie tvoří údaje z projektu Nurses Health Study, který od roku 1976 sleduje zdraví a zvyky tisíců amerických žen. V roce 2016 obsahoval i test, jehož cílem bylo změřit pocity vděčnosti u zdravotních sester.

Vděčnější ženy měly partnery

Ženy měly pomocí sedmibodové škály označit, do jaké míry souhlasí nebo nesouhlasí se šesti výroky spojenými s vděčností. Jednalo se o věty typu „Mám v životě mnoho, za co mohu být vděčná“ nebo „Kdybych měla vyjmenovat vše, za co cítím vděčnost, byl by to velmi dlouhý seznam“. Celkem se do dotazníku zapojilo 49 275 žen, které na základě odpovědí a „skóre vděčnosti“ výzkumníci rozdělili do tří skupin, uvádí web Good News Network.

Ženy s nejvyšším skóre byly častěji mladší než zbytek vzorku, měly manžela nebo partnera, více se angažovaly ve společenských a náboženských skupinách a obecně se těšily lepšímu zdraví.

Průměrný věk žen byl 79 let a do konce roku 2019 jich 4 068 zemřelo. Účastnice výzkumu byly porovnávány vždy dle kategorií: nejprve ty se stejným průměrným příjmem domácnosti, společenským statusem a zapojením do náboženské komunity, avšak s odlišnou mírou vděčnosti. Chenová a její kolegové zjistili, že u žen s největší vděčností byla pravděpodobnost úmrtí o 29 procent nižší než u těch s nejmenší.

Následovalo porovnání při zohlednění zdravotních problémů, včetně anamnézy srdečních onemocnění, mrtvice, rakoviny a cukrovky. Riziko úmrtí u nejvděčnějších žen bylo stále o 27 procent nižší než u jejich nejméně vděčných kolegyň. Když vědci vzali v úvahu vliv kouření, pití alkoholu, cvičení, indexu tělesné hmotnosti a kvality stravy, riziko úmrtí u sester s největší vděčností zůstalo nižší, a to o 21 procent.

„Je to vzrušující studie,“ citoval Joela Wonga, profesora poradenské psychologie na Indiana University, který se zabývá výzkumem intervencí a praktik vděčnosti, web LA Times. Na nejnovější práci výzkumníků se však nepodílel.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ketamin proti duševním poruchám i závislostem: Co prožívá pacient v centru Nové Elysium?

Stále více důkazů spojuje vděčnost s řadou výhod jak pro duševní, tak fyzické zdraví. Odborníci již dříve zjistili, že lidé, kteří dosahují vyššího skóre v míře vděčnosti, mají lepší biomarkery kardiovaskulárních funkcí, zánětu imunitního systému a cholesterolu. Je u nich také větší pravděpodobnost, že budou užívat své léky, pravidelně cvičit, mít zdravé spánkové návyky a dodržovat vyváženou stravu.

Vše má i stinné stránky

Vděčnost je také spojována s nižším rizikem deprese. „Nicméně je to poprvé, co vědci přímo spojili vděčnost s nižším rizikem dřívějšího úmrtí,“ uvedl Wong.

„Není to překvapivé, ale vždy je dobré vidět empirický výzkum, který podporuje myšlenku, že vděčnost je dobrá nejen pro duševní zdraví, ale také pro delší život,“ zdůraznil profesor.

Výsledky studie prý nejvíce ocení ti, kteří mají k děkování a vděčnosti přirozené sklony. Pro ostatní je užitečné vědomí, „že lze pocity vděčnosti posílit cvičením a těžit z výhod pro dlouhověkost“.

Harvardský tým ale zároveň připustil, že vděčnost může mít i stinné stránky. Pokud je spojena s pocitem zadluženosti, může podkopávat pocit autonomie nebo zdůrazňovat hierarchické vztahy. Experimentální sociální psycholožka na UC Riverside Sonja Lyubomirská, která se do studie nezapojila, dodala, že vděčnost může u některých lidí vyvolat dojem, že jsou pro ostatní přítěží, což je nebezpečné zejména u těch bojujících s depresí nebo sebevražednými sklony.

„Ve většině případů je však vděčnost emoce, kterou stojí za to pěstovat,“ podotkla Lyubomirská. Klinické studie ukazují, že ji lze posílit jednoduchými kroky. Pomoci může například deník vděčnosti, psaní děkovných dopisů a jejich následné předání daným osobám nebo tapeta na telefonu připomínající, že má být člověk vděčný za věci, které má.

Tagy: