Michopulos: Babiš chce vládnout sám. Koaliční partnery vykuchá a zahodí jako ČSSD

Komentátoři Petros Michopulos a Radko Kubičko v pořadu 360

360° (43)

Babišovi už moc koaličních partnerů nezbývá, udělá to stejně jako se sociální demokracií - „vykuchá a zahodí“, řekl komentátor Petros Michopulos v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Lídr hnutí ANO Andrej Babiš v nedělní Partii prohlásil, že v případě volebního vítězství nevylučuje koalici s SPD. Kdyby hnutí přistoupilo na radikální rétoriku SPD, definitivně by se zlikvidovalo, myslí si komentátor Radko Kubičko.

„Udělá to stejně, jak to udělal se sociální demokracií. Přitáhne si je do koalice, pak je úplně voličsky vykuchá a zase zahodí,“ okomentoval Michopulos Babišovo prohlášení ve vysílání.

ČTĚTE TAKÉ: Babiš EXKLUZIVNĚ: Chci být zase premiér, povedu ANO do voleb. Čelím i kritice z vlastních řad

Komunisty čekal po spolupráci s Babišem stejný osud, přidal Kubičko. „Pro něj se stala úplně nejhorší varianta, že měli kolem čtyř procent a jejich hlasy propadly, takže neměl s kým sestavovat vládu,“ dodal komentátor. Babiš by si měl uvědomit, že jsou křesla v Poslanecké sněmovně rozdělována poměrně, a že koaliční partnery potřebuje, tvrdí Kubičko.

V tom se však názory komentátorů rozešly. Michopulos namítl, že Babiš poměrný systém moc dobře chápe. „On přece celou dobu mluví o tom, že chce jednobarevnou vládu s nadpoloviční většinou poslanců pro hnutí ANO. Nechce vládnout s koaličními partnery, chce vládnout sám,“ upřesnil. „Tu vlevo, tu ve středu, tu vpravo, tu extrémně vpravo, ale pořád dělá to samé. Zbavuje potenciální koaliční partnery voličů na úkor hnutí ANO, protože chce vládnout sám.“

Přes veškeré snahy se však podle komentátorů Babišovi samostatné vládnutí nepodaří. „Kdyby byl realista, tak vidí, že bez koaličního partnera to nejde, takže si teď částečně namlouvá SPD,“ zmínil Kubičko.

Hnutí ANO by podle jeho slov spojením s SPD definitivně zlikvidovalo sebe i svůj koaliční potenciál. „Voliči SPD a celá strana jsou řekněme radikální, i když sám Okamura není úplně radikální politik, on je spíše obchodník s radikalismem,“ řekl s tím, že hnutí ANO se tímto radikálním směrem vydat nemůže.

Tagy:
Andrej Babiš ČSSD hnutí ANO volby SPD ANO 2011 Radko Kubičko Svoboda a přímá demokracie 360° Petros Michopulos