Migrační krize OBRAZEM. Hranice Polska a Běloruska se proměnila v bitevní pole

Už několik týdnů trvá na hranici Polska a Běloruska migrační krize a linie se pozvolna mění v bojovou zónu. Tisíce migrantů přežívají v zóně nikoho ve stanech či na studené zemi. Frustrovaní uprchlíci se čím dál častěji snaží násilím přes hranici proniknout. Policisté ale k linii navezli vodní děla.

Zpočátku nenápadné hloučky migrantů se proměnily ve zhruba čtyřtisícový dav a na hranici Polska a Běloruska se naplno rozhořela migrační a humanitární krize. Situace se mění každým dnem.

Na místo udeřila zima a teploty se v noci pohybují kolem bodu mrazu. Migranti spí ve stanech či v improvizovaných přístřešcích z větví. Zatímco ženy a děti se drží od linie dál, muži se čím dál častěji snaží hraniční plot prorazit.

Přibývá tak potyček s polskou policií. Migranti házejí na bezpečnostní složky kameny a větve, policie zase odpověděla vodními děly.

Lidé na hranicích nemají jídlo, pití ani léky. Bělorusko migrantům neposkytuje prakticky žádnou humanitární pomoc a jen na ně naléhá, aby násilím vkročili do Polska. Některým migrantům už se podařilo linii překonat, celé promrzlé je pak zpravidla zadržela polská policie.

Jak se vyvíjí a jak vypadá krize na polsko-běloruských hranicích, na to se podívejte v galerii.

Tagy: