Potravinovým bankám dochází zásoby. Kvůli uprchlické krizi budeme brzy bez jídla, tvrdí

Potravinovým bankám v Česku kvůli uprchlíkům z Ukrajiny dochází zásoby.

Potravinovým bankám v Česku dochází zásoby

Potravinovým bankám v Česku dochází zásoby, na vině je migrační vlna z Ukrajiny. Dva, maximálně tři týdny, a regály s jídlem budou prý prázdné. Bez pomoci státu nebudou mít banky lidem v nouzi co rozdávat. Mezi dárce se připojili i farmáři. Nabízejí zdarma brambory nebo maso v konzervách. Právě ty spolu s trvanlivými potravinami nyní sklady postrádají nejvíc.

Ode všeho něco. Naplnit krabice, naložit na paletu a rychle odvézt tam, kde teď zoufale schází jídlo a základní potřeby. „Cukr, těstoviny, mouku nebo třeba tyčinky. Právě to se nyní dává těm, kteří potřebují okamžitou pomoc,“ uvedla vedoucí potravinové banky pro Vysočinu Eva Šilhanová.

Z regálů ve skladech nyní mizí potraviny doslova před očima. Na Vysočině vyexpedovali za posledních deset dní trojnásobek toho, co běžně. Potravinové banky po celé zemi zažívají nápor jako nikdy předtím. Na hraně sil jsou v Praze, ve středních Čechách nebo Ostravě. Naštěstí ochota dárců ještě přetrvává.

„Náš obrat se zvětšil během týdne o 70 %, což je obrovské číslo, které každým dnem narůstá,“ podotkla ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová. „Máme trochu obavy, aby to neutichlo, protože pomoc je potřeba právě čím dál víc, je intenzivnější, častější. Doufám však, že lidé vydrží,“ dodala Šilhanová

Co z potravinových bank mizí rychlostí blesku je dětská výživa a plechovky s masem. Statek Mitrov na Žďársku se spojil s farmáři v okolí a už naplnili dvě tisícovky plechovek a sklenic. Jinde zase rozdávají zadarmo brambory – například rodinám a dětem ukrajinských pracovníků.

„Myslím, že brambory jsou pro ně důležité. Je to alespoň část stravy, kterou nemusí kupovat,“ doplnil Aleš Málek, předseda společnosti Havlíčkova Borová zemědělská. Potravinové banky zásobují uprchlická centra i ubytovny. To se ale může rychle změnit. Dochází jim totiž nejen jídlo ale i peníze na provoz.

Tagy: