Češi vyhodí denně jídlo v hodnotě 46 korun. Z kontejnerů jej loví dumpster diveři

Dumpster diving

Jídlo z popelnic

Průměrný Čech vyhodí denně potraviny v hodnotě 46 korun. Prošlého jídla se zbavují i obchodní řetězce. A toho využívají takzvaní dumpster diveři, kteří loví prošlé nebo poškozené jídlo z kontejnerů u obchodních řetězců. Zákon ale dumpster diverům příliš nakloněný není, stejně jako sami zaměstnanci obchodních řetězců.

„Kdo chodí do popelnic, musí mít výbavu, protože nevíme, kolik tam toho je,“ popsala CNN Prima NEWS Kateřina. Ta se věnuje dumpster divingu už 15 let.

I když ideální doba na lov prošlých nebo poškozených potravin je večer, měla štěstí i přes den. V popelnici našla pečivo, kterého podle ní večer uloví mnohem víc. V tu dobu se v kontejnerech dá najít ledacos. Nejčastěji zelenina a ovoce.

I když všechny řetězce nad 400 metrů mají povinnost nabízet zbylé jídlo potravinovým bankám, ne vždy se tak děje. „Ne všichni to dělají, protože pochopitelně pohodlnější je jídlo vyhodit, než ho dávat do banánových krabic, třídit a připravovat,“ posteskla si ředitelka pražské potravinové banky Věra Doušová.

Vše, co se objeví ve sběrné nádobě, však není zralé na vyhození. „Například pečivo bývá buď svezeno do farmy a zkrmeno zvířaty, anebo bude využito řekněme energeticky – půjde do bioplynky,“ uvedl mluvčí obchodního řetězce Albert Jiří Mareček.

I když existuje dokonce mapa míst, kde se v kontejnerech objevují využitelné potraviny, sami dumpster diveři je moc zveřejňovat nechtějí. Někteří zaměstnanci obchodních řetězců by jim pak jejich výlov mohli prý pořádně znepříjemnit. „Lezete dovnitř a někdo vás tam třeba kopne, nebo na vás hodí krabici. To je docela časté,“ vysvětlila Kateřina.

Odpad nesmějí vybírat

Dumpster diverům navíc není nakloněno ani právo. „Z žádných kontejnerů nelze vybírat odpad. Byť je to absurdní, tak i ten odpad někomu patří,“ upozornil advokát Jan Černý. „To mi přijde strašně neetické a nemorální, že nemůžeme nakládat s věcmi, které nikdo nechce. Proč je nemůže použít někdo, kdo je opravdu využije?“ kroutila hlavou dumpster diverka Kateřina.

Přitom právě ta odpad využívat umí. „Když mi zbydou slupky od jablka, vypěstuji si ocet. Když mi zbydou slupky od citronu, tak je naložím do octa a je z toho citrusový mycí prostředek. Strouhám mýdlo a kupuji si sodu na praní. Ocet používám i jako aviváž,“ popsala CNN Prima NEWS.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy každý člověk denně vyhodí jídlo v ceně zhruba 46 korun. „Ročně Češi vyhodí až 16 tisíc korun,“ upozornil.

Pokud lidé chtějí dát stopku zbytečnému plýtvání a hlavně ušetřit nějakou korunu, měli by se držet jednoduchých pravidel. Nenechat se hypnotizovat všudypřítomnými akcemi, nechodit nakupovat hladoví a hlavně samozřejmě nekupovat zbytečnosti.

Tagy: