Migranti prolomili polskou hranici, někteří jsou na útěku. EU viní „gangstera“ Lukašenka

V noci se některým migrantům podařilo dostat do Polska.

V noci na středu se stovky migrantů pobývajících v Bělorusku znovu pokusily překročit hraniční linii do Polska. Varšava mezitím posílila ostrahu plotu, hranici stráží už 15 tisíc vojáků. Evropská komise viní běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka z toho, že se chová jako „gangster“ a násilím nutí uprchlíky, aby ilegálně překračovali hranici.

Migrační krize na hranicích Polska a Běloruska pokračuje. V zóně nikoho mezi polským ostnatým plotem a běloruskými vojáky uvízly stovky až tisíce běženců z Blízkého východu a Afriky. Podle expertů tím Lukašenko plní dlouho připravovaný plán „exportu“ ilegálních uprchlíků do Evropy, čímž se mstí unii za sankce.

Krize se vystupňovala v pondělí, kdy byla na hranici slyšet i střelba. K dalším pokusům migrantů překonat polskou hranici došlo v úterý. A naposledy v noci na středu. Podle agentury Reuters na polské straně zaznamenaly nejméně dva masové nájezdy na střeženou hranici.

„Nebyla to klidná noc,“ potvrdil polský ministr obrany Mariusz Blaszczak pro rozhlasovou stanici PR1. K večeru se pokusily překonat plot zhruba dvě stovky migrantů, po půlnoci se pak snažilo zátarasy prostříhat zhruba 60 lidí.

Podle polských médií se u města Krynki podařilo uprchlíkům hraniční plot prolomit a vběhnout do Polska. Některé migranty posléze polští vojáci zahnali zpátky do Běloruska, další byli zadrženi. Pár lidem se ale pravděpodobně podařilo proklouznout a hledá je policie.

Lukašenko se chová jako gangster

Evropská unie viní Lukašenka z toho, že se „chová jako gangster“ a během několikaměsíčního napětí má na svědomí životy nejméně sedmi lidí, kteří na hranici zemřeli.

Polská strana ale neviní z problému jen Bělorusko. „Je to nový druh války, kdy plní lidé funkci živých štítů. Jsme svědky zákulisní hry, která má způsobit chaos v Evropské unii,“ popsal krizi premiér Mateusz Morawiecki a označil za jejího strůjce Vladimira Putina.

Bělorusové podle Polska násilím nutí migranty, aby podnikali nájezdy na hranici. Má to dokládat video, které zveřejnilo na Twitteru polské ministerstvo obrany.

Tagy: