Migranti mají sekery a drahé bundy, tvrdí polský politik. Zpochybnil i plačící děti

Skupina migrantů na bělorusko-polské hranici

Situace v Bělorusku

Polský europoslanec Dominik Tarczyński se v rozhovoru pro polský rozhlas ostře pustil do migrantů, kteří se snaží proniknout do Polska přes hranici s Běloruskem. Člen vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) se zaráží nad fotografiemi, kde mají podle něj migranti na sobě bundy za tisíce zlotých a jsou vybaveni sekerami. Podle něj nejsou tito lidé oběti, ale nástroj běloruského režimu.

Noc na polsko-běloruské hranici, kterou se v pondělí pokusila překonat skupina tisíců migrantů, byla klidná. Policie s armádou ale nepolevují, u hranic se podle Poláků nachází přibližně 4 000 migrantů. Evropská komise vyjádřila v souvislosti s migrační krizí solidaritu s Varšavou, která se obává další snahy běloruského souseda o destabilizaci vnějších hranic EU prostřednictvím tisíců migrantů.

Europoslanec Dominik Tarczyński si ohledně napjaté situace nebral servítky. „Tady nemůžeme mluvit o obětech, ale o politickém nástroji. Na internetu se objevily záběry lidí, kteří napadli naše policisty. Měli například bundy za 4 000 zlotých (přibližně 22 000 korun), byli vybaveni nástroji na ničení infrastruktury, jako jsou sekery. Měli na sobě i boxerské rukavice,“ tvrdil Tarczyński podle webu Rzeczpospolita v rozhovoru pro polský rozhlas.

„Nikdo o tom nechce mluvit,“ stěžoval si dále člen PiS. „Mluví se jen o fotkách kočky, která údajně ušla několik tisíc kilometrů z Afghánistánu do Polska. A pak vidíme záběry plačících dětí, na které, jak víme ze včerejška, pouští cigaretový kouř,“ připomněl europoslanec na sociálních sítích hojně diskutované téma z léta letošního roku, kdy se v polských médiích objevily fotografie kočky, která měla údajně věrně následovat svoji majitelku až z Afghánistánu.

Že migranti slouží jako politický nástroj běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, si myslí i šéf polského institutu v Praze Maciej Ruzcaj. Běloruský režim změnil taktiku, což znamená, že na místo rozptylování lidí podél hranic, je srocuje na jedno místo u hraničního přechodu. Uprchlíci se nerozhodují. Organizují je běloruské tajné služby, na což existují stovky důkazů,“ řekl pro CNN Prima NEWS.

Kde byl Tusk v roce 2015?

Předák polské opozice v souvislosti se situací na hranicích v pondělí uvedl, že by vláda měla zvážit aktivaci čtvrtého článku smlouvy o Severoatlantické alianci. Ten počítá s konzultacemi mezi členskými státy, pokud některá ze členských zemí cítí, že je ohrožena její územní celistvost, politická nezávislost či bezpečnost. K větší podpoře Varšavy dnes vyzvaly Evropskou unii pobaltské státy.

Bývalý předseda Evropské rady ale u Tarczyńského příliš pochopení nenašel. „Kde všichni byli od roku 2015? Kde byla polská opozice, když nám hrozili pokutami, pokud nebudeme přijímat nelegální migranty? Tím samozřejmě myslím Tuska,“ rozzlobil se europoslanec a vyzval Evropskou unii, aby se lépe podívala, „s kým máme co do činění“.

Tagy: