Mikulecký: Odhodlání Západu vést vítězné války upadá. Malovat Ukrajině červené čáry je zbabělé

Milan Mikulecký, bezpečnostní analytik

360° (242)

Jsme svědky úpadku vůle Západu vést vítězné války. Poslední válka, ve které se Američané snažili nepřítele opravdu porazit, byla ta korejská. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl bezpečnostní analytik a bývalý poradce ministra obrany Milan Mikulecký. Malování červených čar Ukrajině tím, že jí neumožníme útočit na ruské území západními zbraněmi, je podle něj zbabělé.

Ukrajina sestavuje seznam cílů v Rusku, na které by chtěla udeřit za předpokladu, že jí Spojené státy dodají střely dlouhého doletu. Američané to však odmítají. Podle Mikuleckého by se tento přístup měl změnit. „Představte si, že za druhé světové války, kdy Spojené státy zásobovaly Velkou Británii a Sovětský svaz zbraněmi, by jim umožnili je použít jen na jejich území, ale nemohli by bombardovat Německo,“ řekl Mikulecký.

ČTĚTE TAKÉ: Záběry drtivého ukrajinského úderu. Speciální jednotka rozmlátila desítky ruských obrněnců

Tato neochota je podle něj svědectvím úpadku západního odhodlání vést vítězné války. „Poslední válka, ve které Američané skutečně chtěli vyhrát, byla ta korejská. Jejich armáda de facto vyhrála i ve Vietnamu, ale měla tolik politických omezení, že konečné vítězství bylo nemožné. My podobná omezení nyní uvalujeme na Ukrajinu,“ sdělil bezpečnostní analytik.

Podobný názor sdílí armádní generál v záloze Jiří Šedivý. „Američané by konečně měli přehodnotit své postoje. Jednou své prostředky Ukrajincům dali, ti jsou jejich vlastníky a mají právo je používat tak, aby se účinně bránili,“ řekl Šedivý.

Rusko podle Mikuleckého neustále hovoří o nepřekročitelných „červených čarách“, ale ve skutečnosti na ně nijak nereaguje. „Nejprve to bylo, že pokud na Ukrajině objeví západní tanky, potom letadla. Následně Rusové mluvili o útocích na loď, na své území. Nikdy se nic nestalo. Tady tahle hra Ruska, že pokud něco, co bude vyrobeno na západě, doletí o něco dál, tak bude překročena červená čára, je jen podporování zbabělosti v naší společnosti,“ uzavřel Mikulecký.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ztráta F-16 nad Ukrajinou potvrzena. Pilot zemřel jako hrdina, bojovou akci popsalo letectvo

Tagy: