Ukrajina odkryje Američanům seznam cílů v Rusku. Chce si vynutit konec klíčového zákazu

Dva vysoce postavení ukrajinští představitelé seznámí americké spojence s cíli na ruském území, na které chce Kyjev útočit. Odkrytí karet má donutit Washington, aby umožnil Ukrajincům využít americké zbraně i hluboko v ruském vnitrozemí. Informovala o tom americká CNN.

Ukrajinský útok na přeshraniční oblasti v Rusku změnil dynamiku války a Kyjev hodlá krátkodobého momenta naplno využít. Do Washingtonu proto míří dva klíčoví představitelé Ukrajiny, kteří mají v pátek seznámit americkou stranu s dalším vývojem bojů.

ČTĚTE TAKÉ: Na strach nebyl na frontové linii čas, popsal Zrno. Podmínky jsou jako za první světové války

Delegaci tvoří Andrij Borysovyč Jermak, vedoucí kanceláře prezidenta Volodymyra Zelenského, a ukrajinský ministr obrany Rustem Umerov. Nejmenovaný ukrajinský politik pro CNN sdělil, že dvojice Ukrajinců má obeznámit Američany se seznamem vojenských cílů v Rusku.

„Poskytnou seznam prioritních cílů, bez nichž bude obtížné změnit průběh války ve prospěch Ukrajiny,“ řekl tajný zdroj pro CNN.

Ministr obrany Umerov se má setkat se svým americkým protějškem Lloydem Austinem. S kým bude mluvit Jermak, jasné není. Nabízí se americký ministr zahraničí Antony Blinken nebo poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan, oba jsou směrem k Ukrajině dost aktivní.

Ukrajina chce útočit dál od hranic

Ukrajinci neletí pro schválení vojenských cílů do USA jen tak. Podle ukrajinského zdroje mají představitelé Kyjeva přesvědčit Bílý dům, aby uvolnil restrikce pro využívání zbraní dlouhého dosahu k útokům na Rusko, informoval o tom web Politico.

Američané dlouho váhali vůbec s nějakým povolením, které by umožnilo Ukrajincům útočit na území Ruska. V současnosti smějí jednotky Kyjeva využít americké zbraně jen k útokům na cíle blízko od hranic a výhradně k takovým operacím, které snesou nálepku „obranná operace“. S tím, že Ukrajinci využijí americkou techniku k ofenzivě v Kurské oblasti, se tak úplně nepočítalo.

„Jeden z amerických představitelů na začátku tohoto měsíce přiznal, že tato ofenziva ‚nebyla úplně tím, co jsme měli na mysli',“ informovala CNN.

Ukrajinci ale teď argumentují tím, že už je jedno, jestli armáda útočí americkými zbraněmi na ruské cíle blízko hranic nebo hlouběji ve vnitrozemí.

„Údery americkými zbraněmi hluboko v ruském území nepovažujeme za větší provokaci než údery americkými zbraněmi na ruském území u hranic,“ řekl ukrajinský zákonodárce CNN. „V obou případech se jedná o ruské území a je jedno, jak hluboko jsou cíle umístěny,“ doplnil.

Washington má ale zjevně nadále jiný názor. Pentagon dal v týdnu najevo, že zbraňovou politiku nechce významněji měnit.

„Slyšeli jste nás říkat, že Ukrajinci mohou využívat americkou bezpečnostní pomoc k obraně před přeshraničními útoky, jinými slovy k protiútoku,“ řekl v úterý tiskový mluvčí Pentagonu generálmajor Pat Ryder. „Ale pokud jde o údery na dlouhou vzdálenost, hloubkové údery do Ruska, naše politika se nezměnila,“ uzavřel.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Záběry drtivého ukrajinského úderu. Speciální jednotka rozmlátila desítky ruských obrněnců

Tagy: