Miliarda a půl za let Čecha do vesmíru? Blamáž, vláda zakrývá nesplněné sliby, říká Kubáček

Pilot a člen záložního týmu astronautů Evropské kosmické agentury (ESA) Aleš Svoboda

Experti kritizují nákladný let českého astronauta do vesmíru

Druhým Čechem ve vesmíru se má stát stíhací pilot Aleš Svoboda z Brna. Letenka má vyjít téměř na miliardu a půl. Podle ekonoma Lukáše Kovandy jde o příliš nákladnou záležitost a let by měly financovat spíše soukromé firmy. Podobný názor zastává i politolog Jan Kubáček. Podle něj se vláda snaží letem do vesmíru zakrýt vlastní nesplněné sliby.

Miliarda a půl za letenku českého astronauta do vesmíru? Podle ekonoma Lukáše Kovandy jde o příliš nákladnou záležitost. „Pokud by to vyšlo na 1,5 miliardy pro jednoho astronauta, tak je to suma, kterou Česká republika dává desetitisícům domácnostem ročně na podporu bydlení,“ řekl Kovanda ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nebezpečí pro armády, ale i předpovědi počasí. Ve vesmíru se rozbíhá satelitní válka

Podle něj by se ale do mise mohly zapojit soukromé subjekty. „Pokud by tam byly hmatatelné přínosy pro zbrojní průmysl nebo pro vědu, tak je to veřejný zájem a v takovém případě budou soukromé firmy ochotny něco takového podpořit,“ sdělil ekonom.

Vysoké náklady kritizoval i politolog Jan Kubáček. „Obhájit se to nedá. Vládě se to šeredně nevyplatí. Náš stát tíží nekvalitní silniční síť, nedostupnost zdravotní péče, máme problémy se stavbou bydlení, dostupností školek a škol. Dovedu si představit, že vesmírný průmysl, ve kterém jsme šikovní, dokážeme zvládnout i v rámci mnohonárodnostních týmů a nepotřebujeme k tomu Remka 2.0,“ sdělil Kubáček.

Podle něj by druhý český astronaut potěšil jen děti. „Jak se ve své době sbíraly fotografie s Vladimírem Remkem, tak se budou sbírat ty s novopečeným pánem z Brna. Všechna čest jemu, ale jako daňový poplatník a politolog musím říct, že je to střela mimo terč a naprostá blamáž,“ popsal Kubáček.

Zároveň podotkl, že vláda se tématem snaží překrýt nesplněné sliby. „Vláda si myslí, že vesmírný projekt a zájem o to, kdy poletí, kolik českých vlajek bude mít a jaký to bude mít dopad pro svět, odstíní jistou skepsi, že se věci, které se slíbily, nedějí. Můžu naši politickou elitu ubezpečit, že lidé si vedle vesmíru legitimní očekávání k tomu, co by měl český stát naplňovat z titulu daní, stejně neodpustí,“ řekl politolog.

Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) se ale více než miliardová investice mnohonásobně vrátí. „Každá koruna investovaná do vesmírného programu, stejně jako v jiných státech, se i u nás vrací až osmkrát,“ řekl Kupka. Pokud vše půjde dobře, mohl by český astronaut odstartovat do vesmíru už za rok.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Projekt dearMoon končí, choreograf Yemi Měsíc neobletí. Změnil jsem kvůli tomu život, zoufá si

Tagy: