Miliardář, který spasil Trumpa. Zbohatl na drahých půjčkách, s exprezidentem nikdy nemluvil

Miliardář Don Hankey

Trump složil kauci, majetek mu nezabaví

Exprezident Donald Trump se na poslední chvíli vyhnul zabavení majetku ze strany soudu, když sehnal ručitele na vyplacení části pokuty. Zachráncem Trumpa se stala společnost Knight Specialty Insurance, za kterou stojí málo známý miliardář Don Hankey, který je přitom bohatší než Trump. Peníze vydělal na rizikových úvěrech, píše CBS News.

Trump létá od jednoho procesu k druhému a objem jeho soudních výloh bobtná. Pro exprezidenta je prozatím největším problémem soudní pokuta v kauze záměrného zveličování majetků, díky kterému měly Trumpovy společnosti získávat výhodnější úvěry.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trump se vyhnul zabavení majetku. Soudům poskytl ručení, hrozí mu miliardový trest

Soud vyměřil Trumpovi gigantickou pokutu, která s úroky činí 454 milionů dolarů (přes 10 miliard korun). Taková částka nebyla lehce stravitelná ani pro 540. nejbohatšího člověka na planetě, kterým Trump podle žebříčku Forbesu aktuálně je.

Trumpovi právníci tak rychle začali shánět ručitele, který by se zavázal za splacení obří pokuty. Jenže za tak velkou částku se nikdo nechtěl zaručit. Což ve finále uznal i odvolací soud, který prohlásil, že postačí ručení za 175 milionů dolarů (čtyři miliardy korun).

V současné fázi procesu ještě není jasné, jestli Trump opravdu bude muset pokutu zaplatit. Stát jen potřeboval záruku, že exprezident bude mít peníze k dispozici – v opačném případě by mu mohl zabavit nemovitosti a zmrazit účty. Ale záruka se nakonec dostavila. Za Trumpa ručí společnost Knight Specialty Insurance.

Ručitel Trumpa nikdy neviděl

V čele pojišťovacího kolosu Knight Insurance Group stojí miliardář Don Hankey. Podle webu CBS News je to i v USA mediálně prakticky neznámý muž, který je přitom bohatší než Trump a je 361. nejbohatší člověk na zemi. Hankeyovo jmění se odhaduje na 7,4 miliardy dolarů (174 miliard korun).

Přitom začal kariéru jako člověk, kterého by leckdo označil za lichváře. Hankey totiž podnikal v automobilovém sektoru a poskytoval zákazníkům půjčky na vozidla, které sám prodával. Většinou šlo o velmi rizikové úvěry klientů, kteří měli potíže se splácením a jejichž půjčka byla vázaná vysokým úrokem.

Svůj byznys s poskytováním rizikových půjček nakonec Hankey z Los Angeles rozšířil do celých Spojených států. Jeho impérium rostlo, stejně tak i záběr jeho podnikání, do kterého později zahrnul i finanční a pojišťovací služby.

Teď je Hankey v médiích známý jako muž, který půjčil Trumpovi. S exprezidentem se přitom nezná. Nikdy ho neviděl. Nikdy si nevolali. Jako v případě rizikových automobilových úvěrů jde tak z Hankeyho strany zřejmě jen o byznys.

Ačkoli pro Bloomberg miliardář přiznal, že v minulosti Trumpa volil.

„Ano, v minulosti jsem ho volil, ale tohle je obchodní dohoda a tohle je naše práce,“ vysvětlil muž, který ušetřil Trumpovi celou řadu problémů. Hankey je také investorem ve společnosti Axos, která refinancovala Trump Tower.

Tagy: