Milované i nenáviděné NFT. Další díl Krypty rozkrývá byznys s digitálními obrázky

Další díl pořadu Krypta

BYZNYS (6)

Nová epizoda pořadu Krypta diváky seznamuje s na první pohled těžko uchopitelným fenoménem NFT. O co jde? V podstatě o digitální umění, které patří jen jednomu majiteli. Takové kousky virtuálních obrázků se pořizují právě za kryptoměny. O NFT v Kryptě pohovořil Marcel Gajdoš, generální ředitel společnosti VISA pro Česko, Maďarsko a Slovensko. Pořad můžete sledovat každý týden ve čtvrtek ve 14:40 na CNN Prima NEWS.

Kryptoměny, bitcoin a teď nějaké NFT? Svět digitálních mincí je složitý, jenže všechno souvisí se vším. Další díl pořadu Krypta proto diváky seznamuje s fenoménem NFT, což je vlastně zkratka, pod kterou se skládá anglické spojení Non-Fungible Token překládané jako nezastupitelný nebo nezaměnitelný token.

Token zde reprezentuje jakékoli digitální aktivum, ke kterému se přiřazuje určitá finanční hodnota. Mnohdy „NFTýčka“ stojí v přepočtu i desítky milionů korun. Nejčastěji jde o obrázek, ale může jít o video nebo třeba i tweet. Prakticky o cokoliv. Specifikem NFT je, že jde o digitální umění, které je nezaměnitelné a jako takové náleží pouze jedinému člověku. Toto vlastnictví se dokládá tím, že se dané NFT upíše na blockchain, kam bude při koupi zapsán i majitel artiklu.

NFT tak dle svých zastánců řeší problém s autorskými právy v digitálním světě, podle kritiků je ale nesmysl nárokovat si něco, co si může každý ofotit nebo zkopírovat. Tak či tak se z pořizování NFT stal moderní trend. Své vlastní NFT si koupila i společnost VISA, o této akvizici v pořadu Krypta pohovořil Marcel Gajdoš, generální ředitel VISA pro Česko, Maďarsko a Slovensko.

O pořadu Krypta

Kryptoměny patří mezi nejrizikovější investice, které definuje vysoká volatilita. Pořad Krypta má za cíl přístupnou a srozumitelnou formou zvýšit povědomí o bitcoinu a dalších digitálních mincích, které jsou dlouhá léta spojeny s řadou kontroverzí a mýtů.

Jde o první audiovizuální pořad o kryptoměnách v Česku a o všem, co s nimi souvisí, se kterým přichází velké médium.

Pořad Krypta sledujte každý čtvrtek ve 14:40 na CNN Prima NEWS nebo na webu cnn.iprima.cz, kde najdete odvysílané díly také ze záznamu.

Tagy: