Ministerstvo po zátahu v nemocnicích zmrazilo dotace. Rozkrade se třetina peněz, míní expert

Ministerstvo ro místní rozvoj pozastavilo dotační projekt pro nemocnice.

Manipulace s veřejnými zakázkami ve zdravotnictví

Ministerstvo pro místní rozvoj zmrazilo dotace určené pro nemocnice. Je to suma ve výši téměř jedné miliardy korun. Resort tímto způsobem reaguje na pondělní zátah Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v nemocnicích napříč republikou. Během akce týkající se manipulace s veřejnými zakázkami policisté zadrželi desítku lidí. Škody mají dosahovat do výše desítek milionů korun.

NCOZ provedla 36 prohlídek v 11 českých městech, v domácnostech a kancelářích podezřelých a ve vedení dvou nemocnic – v Ústí nad Labem a v Jihlavě. Mezi zadrženými má být i ředitel jihlavské nemocnice. Podle informací CNN Prima NEWS se detektivové zaměřili pouze na jeho osobu.

ČTĚTE TAKÉ: Nebezpečný černý kašel řádí v Česku. S vakcínou jsou ale problémy, v ordinacích často není

„Poskytovali policii dokumentační materiály k výběrovým řízením a zakázkám. Počkáme na to, co se stane do konce týdne,“ uvedl náměstek hejtmana kraje Vysočina pro zdravotnictví Vladimír Novotný (SOCDEM).

Kriminalisté z Národní centrály pro odhalování organizovaného zločinu si odvedli také ředitele Krajské zdravotní v Ústí nad Labem Petra Malého. Představenstvo ho ještě v den zásahu odvolalo. „Včera (v pondělí, pozn. red.) pověřilo výkonem funkce generální ředitelky Taťánu Soharovou,“ řekla mluvčí Krajské zdravotní Petra Roubíčková.

Na situaci už zareagovala i ministerstva. Rezort pro místní rozvoj preventivně zastavil financování nemocničních projektů z evropských dotací. „Jedná se o asi 15 projektů v hodnotě zhruba 959 milionů korun v rámci programu IROP na zdravotní zařízení,“ uvedl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

„Ministerstvo zdravotnictví situaci sleduje a v případě potřeby je připraveno orgánům činným v trestním řízení poskytnout veškerou součinnost,“ reagoval ve vyjádření resort.

Podle experta na zdravotnické právo Ondřeje Dostála se případy korupce ve zdravotnictví opakují. „Korupce je dávná, pamatujeme případ bývalého ministra zdravotnictví Davida Ratha či ředitele Nemocnice Na Homolce, ale to jsou jen dva případy z mnoha. Experti předpokládají, že 20 až 30 procent peněz na zdravotnictví se rozkrade nebo vyplýtvá,“ řekl Dostál.

„Je třeba nastavovat transparentní mechanismy nebo otevřené výběrové řízení,“ řekl poslanec a bývalý náměstek ministra zdravotnictví Kamal Farhan (ANO). Do kdy bude pozastavené financování projektů Krajské zdravotní a Jihlavské nemocnice z evropských zdrojů, není podle ministra Bartoše jasné.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Martínek je doma, léčba funguje, radují se vděční rodiče. Prozradili další postup

Tagy:
peníze nemocnice zdravotnictví Vysočina projekt dotace Ondřej Dostál Ústí nad Labem Ivan Bartoš Česká pirátská strana Kraj Vysočina Jihlava Česko sociální demokracie Krajská zdravotní Nemocnice Jihlava Národní centrála proti organizovanému zločinu Ministerstvo zdravotnictví České republiky Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky Vladimír Novotný SOCDEM