Nebezpečný černý kašel řádí v Česku. S vakcínou jsou ale problémy, v ordinacích často není

Očkování

Nejsou vakcíny na černý kašel

Česko trápí problémy s dodávkami očkovacích látek proti černému kašli, kterým se letos nakazilo už skoro 900 lidí. Nejvíce ohroženi jsou novorozenci, senioři a chronicky nemocní. I když je očkování nejlepší ochranou proti nemoci, v současné chvíli ale v mnoha ordinacích chybí kvůli výpadkům vakcína. Situace by se však měla podle ministerstva zdravotnictví brzy zlepšit. Epidemiolog Roman Prymula varuje, že letos dojde ke zvýšenému počtu případů v souvislosti s proběhlou pandemií covidu.

„Máme pořadníky na očkování proti černému kašli a čekáme, až nám dorazí vakcíny. Došly nám někdy v listopadu minulého roku, protože byly rezervované pro pediatry,“ vylíčila pro CNN Prima NEWS praktická lékařka Michaela Kantorová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Alarmující zjištění vědců. Odhalili vážný následek covidu, ohroženější jsou ženy

K výpadkům došlo podle ministerstva zdravotnictví z výrobních důvodů a během pár dní bude situace napravena. „Jedna z očkovacích látek byla již naskladněna u distributora v počtu několika tisíc dávek a v tomto týdnu je dodávána do ordinací. U druhé očkovací látky výpadek dodávek zatím trvá. K dispozici však je podle informací distributora cca 20 tisíc dávek. Vzhledem k dosavadní spotřebě je tak zásoba očkovacích látek na řadu týdnů,“ uvedl vedoucí tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví Jan Řežábek.

„Vakcíny proti černému kašli máme dostupné. U vakcín pro očkování dospělých byla obnovena dostupnost pro ordinace. U vakcín pro děti na pravidelné očkování je dostupnost průběžná,“ doplnil Martin Nesrsta, zástupce společnosti Avenier, největšího distributora očkovacích látek do tuzemských ordinací.

Prymula: Situaci zhoršila i covidová opatření

K zvýšenému výskytu černého kašle přispěla i covidová opatření. „Ostatní respirační onemocnění byla potlačena, proto teď dochází k jakési kompenzační vlně, kdy v tomto roce bude více případů než v uplynulých deseti letech,“ vysvětlil epidemiolog Roman Prymula.

Očkování proti černému kašli je v České republice povinné pouze v dětském věku. Účinnost však není celoživotní a v dospělosti by si přeočkování měl hlídat každý sám. Doporučené opakování je každých deset let.

Prvotní příznaky černého kašle jsou téměř stejné jako u běžné chřipky. S postupem času se však kašel stává dusivým, kdy je člověku až na zvracení. Běžně dostupné léky na respirační onemocnění na něj nezabírají a je potřeba zahájit léčbu antibiotiky.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Za šíření černého kašle může i nová vakcína, má jasno Hostomský. Hovoří o dani za pohodlí

Tagy: