PŘEHLEDNĚ: Tisíce pro rodiny s dětmi. Jaké nové příspěvky připravily zdravotní pojišťovny?

Některá dětská očkování jsou proplácena pojišťovnou.

Pojištění na hory má význam

Zdravotní pojišťovny pro své klienty připravily nové bonusy a příspěvky. Ty jsou mezi lidmi velmi oblíbené, neboť pomáhají na zdraví ušetřit i tisíce korun ročně. Proplatit si totiž mohou například návštěvu zubní hygieny nebo nejrůznější očkování pro malé děti. Jaké jsou nejzajímavější novinky?

Lidé si od letoška mohou procedury a nenárokové bonusy vyplácet z fondů prevence, v nichž se nehradí běžná zdravotní péče. Pojišťovny o své klienty bojují a jejich bonusy jsou velmi vyhledávané a používané v konkurenčním boji.

ČTĚTE TAKÉ: Pětikoalice se dohodla: Žádný zmocněnec pro euro, o plánu vstupu do eurozóny rozhodne NERV

S nejzajímavější novinkou přišla letos Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP), která přispěje 4 000 korunami na genetický test před otěhotněním. Ženy se na něm mohou dozvědět, zda nejsou přenašečkami některé z genetických odchylek.

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) nabízí nově příspěvek na odlehčenou sádru či karbonovou fixaci pro děti do 18 let. Kromě toho VZP zvýšila z tisíce na dva tisíce korun příspěvek na sport pro děti. Rodiče ho mohou využít na zaplacení členství v klubu nebo nově i na školní lyžařské kurzy.

Všeobecná zdravotní pojišťovna

VZP zvýšila letos částku ve fondu prevence na 1,6 miliardy korun. Největší pojišťovna tím chce motivovat klienty ke komplexní prevenci a aktivní péči o zdraví. Mezi další novinky patří například zvýšení příspěvku na očkování. U dětí do 18 let se například částka zvýšila na 1 000 korun u očkování proti planým neštovicím nebo proti žloutence typu A.

Dospělí mohou letos nově využít příspěvek ve výši 3 000 korun proti pásovému oparu. Kromě toho jsou novinkou i příspěvky na pomůcky při onkologické léčbě. „Onkologičtí pacienti mohou nově čerpat příspěvek 2 000 Kč na nákup protetické podprsenky po odstranění prsu a na úhrady ceny za využití chladící čepice při chemoterapii,“ uvedla pojišťovna. Úplný seznam příspěvků a bonusů si můžete přečíst zde.

Vojenská zdravotní pojišťovna

VOZP si letos pro své pojištěnce připravila 180 milionů korun na příspěvky. Klienti Vojenské zdravotní pojišťovny mohou už od minulého roku využívat program Zdravý pojištěnec, který má motivovat k absolvování preventivních prohlídek nebo screeningu bonusem 1 000 korun.

Novinkou je zvýšení příspěvku pro pravidelné dárce krve a plazmy. Nově tito lidé dostanou 500 korun za každý třetí odběr. Příspěvek pro dárce je až do výše 5 000 korun. Maximální výše se uplatňuje za odběr kostní dřeně či krvetvorných buněk. Více se o příspěvcích na prevenci dozvíte zde.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna

ČPZP připravila pro své pojištěnce příspěvky za 378 milionů korun. Novinkou je například příspěvek na vitamíny pro klienty nad 60 let věku či budoucí rodiče.

Pojišťovna se ale letos zaměřila na program BabyGen, který nabízí příspěvky na zdravotní prohlídky ještě před narozením dětí. Příspěvek je ve výši 4 000 korun a může být určen na genetické vyšetření. Podle výsledné analýzy lze minimalizovat rizika narození dětí s dědičným onemocněním. Více o preventivních programech lze zjistit zde.

Oborová zdravotní pojišťovna

OZP letos pro pojištěnce vydá až 240 milionů korun na příspěvcích na prevenci. Novinkou je příspěvek na prezenční psychoterapii, protože podle pojišťovny roste poptávka po službách psychologů od začátku covidové pandemie.

Další novou výhodou je příspěvek na paruku. Využít ho mohou ti, kteří trpí alopecií. Kromě toho v aplikaci Vitakarty mohou pojištěnci sledovat výsledky laboratorních vyšetření, které mohou následně posloužit lékařům. Více se dozvíte zde.

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda

Tato zdravotní pojišťovna se zaměřuje zejména na zaměstnance automobilky Škoda. Jedná se o nejmenší pojišťovnu se zhruba 140 tisíci pojištěnci. Letos se fond prevence zvyšuje na 63 milionů korun.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nová internetová výzva tejpování úst? Mnohé tato „chytrá“ metoda už poškodila, varuje Šmucler

Novinkou je jako v případě příspěvek na očkování proti pásovému oparu ve výši 2 000 korun. Vyšší je také příspěvek na psychoterapii nebo nutriční poradenství. Více se dozvíte zde.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra

ZPMV vyhradila na příspěvky pojištěncům 330 milionů korun. Novinkou je příspěvek až 4 000 korun na prevenci obezity nebo komplexní onkologické prohlídky nebo psychoterapie. Pojišťovna také nabízí příspěvek na zubní hygienu, který je ale podmíněn preventivní prohlídkou u praktického lékaře v posledních dvou letech.

Podle zdravotní pojišťovny lze získat na prevenci pro čtyřčlennou rodinu příspěvek ve výši až 34 tisíc korun. „Pro každého pojištěnce 2 000 korun na očkování, 2 000 na specifické diety nebo 3 000 pro těhotné a ženy po porodu. Nově je možné žádat o příspěvek z Fondu prevence také on-line z pohodlí vašeho domova,“ uvádí pojišťovna.

Pojišťovna RBP

Dřívější Revírní bratrská pokladna navýšila letos příspěvky na prevenci na 130 milionů korun. Novinkou je příspěvek 2 500 korun na online psychologickou pomoc, 1 000 korun na zubní implantát nebo 700 korun na posílení zdraví v kryokomoře. „Pro všechny pojištěnce startuje program Bonus 90+, který si klade za cíl předcházet nemocem a zlepšovat kvalitu života. Zároveň se vrací příspěvky na vitamíny pro každého od tří let,“ uvedla pojišťovna.

Tagy: