S rodinou padlého Čecha řešíme převoz ostatků. Další dobrovolníky nesledujeme, říká Lipavský

Výcvik členů civilní milice na předměstí Kyjeva

PARTIE Terezie Tománkové 12.6.2022

České Ministerstvo zahraničí se aktuálně zabývá převozem ostatků českého dobrovolníka, který v pátek padl na Ukrajině. V nedělní Partii Terezie Tománkové to sdělil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Zároveň uvedl, že jeho rezort nesleduje situaci dalších českých dobrovolníků, kteří na ukrajinské frontě působí. Má jich být přibližně sto.

„Jsme v kontaktu s rodinou a jinak platí informace, které se sdělily včera. Odehrálo se to v pátek v Doněcké oblasti. Řeší to konzulární úřad v Kyjevě,“ řekl ministr k padlému Čechovi.

Ministerstvo podle něj jedná také o převozu ostatků padlého Čecha. „I to se řeší. Další informace už nemůžu poskytovat i s ohledem na rodinu,“ vysvětlil Lipavský.

Na Ukrajině bojuje přibližně 100 českých dobrovolníků. Přesto ministerstvo nemá informace o jejich situaci. „Toto není informace, kterou by český úřad v zahraničí sledoval,“ doplnil.

Na Donbasu ve válce Ruska s Ukrajinou v pátek padl první český dobrovolník, který se zapojil do pomoci ukrajinským ozbrojeným silám. Povolení prezidenta začlenit se do ukrajinské armády získala v květnu stovka českých dobrovolníků, podrobnosti o skutečném počtu ale nejsou k dispozici.

Podle informací Hradu z 11. května prezident Miloš Zeman povolil vstup do ukrajinských ozbrojených sil 103 Čechům. Dalším dvěma stovkám žádostí nevyhověl. Premiér Petr Fiala (ODS) se na začátku března se Zemanem dohodl, že lidem, kteří odjedou bojovat za Ukrajinu, mohou garantovat beztrestnost abolicí.

Tagy:
Ukrajina Miloš Zeman Petr Fiala Terezie Tománková Česká pirátská strana Jan Lipavský Rusko Kyjev Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Doněcká oblast