Ministerstvo zdravotnictví má náhradu za MeSES. Kdo nově bude radit s epidemií?

Martina Vašáková

Ministerstvo zdravotnictví má náhradu za MeSES (zdroj: CNN Prima NEWS)

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) a jeho resort v úterý přestali spolupracovat s odborníky z Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES). Jako důvod uvedl, že epidemie se v Česku zlepšila a agendu přesouvá na úřad. Nově má s epidemií koronaviru radit Klinická skupina Covid. Kdo je mezi jejími členy?

Ministerstvo spolupráci s odborníky ukončilo náhle v úterý odpoledne. Šéf skupiny a hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal se o tom dozvěděl po telefonu. „Víme, že jsme byli zrušení, ale nic jiného zatím ne. Dozvěděl jsem se to dnes v jednu hodinu,“ řekl překvapeně CNN Prima NEWS v úterý odpoledne Smejkal.

Resort konec spolupráce s oborníky, kteří svou práci vykonávali bez nároku na finanční odměnu, vysvětluje tím, že se epidemie v Česku zlepšila. „Vzhledem ke zlepšující se epidemické situaci a dostatečným personálním kapacitám na ministerstvu zdravotnictví jsme se rozhodli přesunout tuto agendu již uvnitř v rámci resortu,“ uvedla v tiskové zprávě náměstkyně pro zdravotní péči Martina Vašáková.

Zároveň ministerstvo oznámilo, že s epidemií nově bude radit Klinická skupina Covid. Redakce CNN Prima NEWS získala seznam jejích členů.

Předsedkyní skupiny je již jmenovaná náměstkyně Martina Vašáková. Dalšími devatenácti členy jsou například šéf ÚZIS Ladislav Dušek, šéf České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek, hlavní hygienička Pavla Svrčinová, předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka nebo náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny David Šmehlík.

Na všechna jména se můžete podívat zde:

Budou členové nezávislí?

Před skupinou složenou z pracovníků ministerstva zdravotnictví ale v úterý varoval například imunolog Václav Hořejší. Podle něj měla nezávislá skupina externistů své výhody. „Pokud to teď budou řídit lidé, kteří jsou zaměstnanci ministerstva a jsou závislí na ministrovi a na úřadu, tak je obtížnější, aby se chovali opravdu nezávisle a kriticky. V tom má externí skupina mnohem lepší pozici,“ řekl CNN Prima NEWS Hořejší.

Před koncem spolupráce s MeSES varoval i evoluční biolog Jaroslav Flegr. „Přerušení spolupráce s MeSES je projev krajní nezodpovědnosti. Je to to samé, jako když Babiš zrušil v srpnu opatření ohledně roušek. A je možné, že si to odskáčeme velmi podobně,“ upozornil CNN Prima NEWS Flegr.

MeSES v úterý večer oznámila, že bude dál pracovat, ale nikoliv pod ministerstvem zdravotnictví. Experti hodlají připravit dlouhodobý plán boje s pandemiemi. Kromě Smejkala jsou členy skupiny například imunolog Zdeněk Hel, viroložka Ruth Tachezy či epidemiolog Rastislav Maďar.

Tagy:
epidemie CNN Prima NEWS Ladislav Dušek Pavla Svrčinová Petr Arenberger ANO 2011 odborníci Ministerstvo zdravotnictví Česko koronavirus COVID-19 Petr Smejkal Martina Vašáková Jaroslav Flegr Petr Šonka Roman Chlibek Václav Hořejší MeSES Klinická skupina Covid Ministerstvo zdravotnictví České republiky Institut klinické a experimentální medicíny pandemie covidu-19