Zdechovský: Šlachta si na střelbě přihřál polívčičku. Byl elitní policista, opáčila Bartůšek

Europsolanci Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) a Nikola Bartůšek (Přísaha)

360° (169)

Nové informace okolo střelby na filozofické fakulty vedou k novým otázkám. Jako první se na ně ptal předseda hnutí Přísaha Róbert Šlachta, řekla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS nově zvolená europoslankyně Nikola Bartůšek (Přísaha). Staronový zástupce v Evropském parlamentu Tomáš Zdechovský v reakci na to prohlásil, že si šéf hnutí na tragédii pouze „přihříval politickou polívčičku“. To Bartůšek odmítla s odkazem na Šlachtovu dlouhou kariéru u policie.

Po půl roce od prosincové střelby na filozofické fakultě v Praze se objevily nové informace. Mladé frontě Dnes se podařilo získat policejní spis, který například odhaluje, že policie do budovy na Palachově náměstí poprvé dorazila zhruba ve stejný čas jako střelec. Již v té době také věděla, že mladík zavraždil svého otce.

ČTĚTE TAKÉ: Nové detaily o střelbě na UK? V zahraničí by ministr nabídl rezignaci, říká Kubáček

Právě v tom vidí Bartůšek největší pochybení kriminalistů. „Policisté měli již dvě hodiny zprávu, že zabil svého otce, ale v této době stále pátrali po sebevrahovi, a ne po vrahovi,“ řekla Bartůšek na CNN Prima NEWS.

„Předseda hnutí Přísaha Róbert Šlachta byl prvním člověkem, který okamžitě kladl otázky s tím, co se musí prošetřit. Byl také prvním, který vyzval policejního prezidenta Martina Vondráška k rezignaci,“ doplnila čerstvě zvolená europoslankyně.

Robert Šlachta opakovaně upozorňuje na to, že policie v onen tragický den pochybila. „Nekritizuji práci jednotlivých policistů, ale když se podíváme na systémové věci – chyběla analýza, chybělo vyměňování informací. Úplně nevím, co poslanci čekají, že GIBS vyšetří. Inspekce vyšetřuje trestnou činnost policistů, ne systémové pochybení nebo špatné nastavení,“ řekl mimo jiné ve vysílání CNN Prima NEWS. Kritický ve svých výstupech byl zejména k ministru vnitra Rakušanovi a policejnímu řediteli Vondráškovi.

Šlachta si přihříval polívčičku, míní Zdechovský

Křesťanští demokraté se podle Zdechovského na svém pohledu na případnou rezignaci ministra vnitra Víta Rakušana a policejního prezidenta dohodnou až po čtvrtečním vysvětlení kriminalistů. „Pokud se informace z médií potvrdí, tak je to poměrně zásadní pochybení a budeme chtít znát odpověď na otázku, proč se tak stalo,“ uvedl Zdechovský.

Podle něj je třeba případ z loňského prosince brát jako memento, aby se podobná událost už nikdy neopakovala. Také je prý potřeba udělat maximum pro vyšetření případu, popřípadě také k vyvození osobní zodpovědnosti.

Pozici šéfa Přísahy ale ve vysílání CNN Prima NEWS zkritizoval. „V tomto se s Róbertem Šlachtou vůbec neshodnu, myslím, že si přehříval svoji politickou polívčičku. Nemyslím, že by zásah samotný probíhal špatně. Policisté z videí, která jsem viděl, riskovali svůj život,“ uvedl europoslanec.

To ale Bartůšek rázně odmítla. „To je úplně mimo. Pan Robert Šlachta má třicetiletou praxi jako elitní policista, takže je jedním z lidí, kteří do toho nejlépe vidí. Samozřejmě bylo dobře, že otázky kladl a zhodnotil situaci,“ dodala politička Přísahy.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Skandální, kritizuje počínání policie na fakultě Valeš. Zmínil Rakušanovu největší chybu

Tagy:
policie střelba Vít Rakušan Tomáš Zdechovský europoslanec Robert Šlachta Praha 360° Martin Vondrášek střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy Nikola Bartůšek