Fiala se zachoval pokrytecky, řekl Knotek. Plníte stranický úkol, oponovala Vrecionová

Europoslanec Ondřej Knotek (ANO) a europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS)

Veronika Vrecionová, Ondřej Knotek, Jan Farský, Ivan David, Jan Zahradil, Lubomír Zaorálek

Byla to právě vláda premiéra Petra Fialy (ODS) a evropské předsednictví České republiky, kdy se schválily největší klimatické nesmysly. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl europoslanec Ondřej Knotek (ANO). Podle něj se premiér zachoval pokrytecky. S tím nesouhlasila europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS). „Je naprosto nefér, co pan kolega říká. Zazlívat vládě zrovna tohle není na místě,“ uvedla.

„Premiér Petr Fiala se zachoval malinko pokrytecky. Byla to právě jeho vláda a evropské předsednictví České republiky, kdy se schválily největší klimatické nesmysly, jako je zákaz spalovacích motorů nebo rozšíření emisních povolenek na domácnosti. Ministři z pětikoalice hlasovali pro tato opatření a nyní vlastně říkají, že je to špatně. V tomto si pan premiér moc nevidí do úst,“ řekl Knotek ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Přestaňme Ukrajinu tahat za nos, řekl Zaorálek. Razantní opoziční politika, reagoval Zahradil

Jeho rýpnutí do premiéra nepotěšilo Vrecionovou. „Je to naprosto nefér, co pan kolega Knotek říká. Předsednická země nerozhoduje, je spíš moderátor. Česká republika odvedla velký kus práce. Některé věci jsme se snažili změkčit, například normu EURO 7, která by bez Alexandra Vondry a Martina Kupky byla v daleko tvrdší podobě. Zazlívat vládě zrovna tohle není na místě,“ uvedla europoslankyně. Rovněž připomněla, že za startem Green Dealu stál souhlas expremiéra Andreje Babiše (ANO) za jeho vlády.

„Během začátku klimatické unijní politiky v Česku skutečně vládlo hnutí ANO. Green Deal měl tehdy reagovat na klimatickou změnu, měl ale dvě důležité podmínky – nesměl ohrozit konkurenceschopnost a státy si měly svoji energetickou politiku dělat samy. Jenže pak přišla další opatření, která už schvalovala současná česká vláda,“ oponoval Knotek.

Podle Vrecionové použil účelnou argumentaci: „Pan Knotek plní stranický úkol. Nicméně se stačí podívat na ta hlasování, kdy hnutí ANO stálo u toho začátku. V dobách našeho předsednictví už řada věcí bohužel byla nastartovaná tak, že se zvrátit nedala. My jsme se je snažili alespoň změkčit. Současné rozložení politických sil v Evropském parlamentu je bohužel velice levicové, zelené a progresivistické.“

V Česku se eurovolby uskuteční 7. a 8. června. Státní volební komise již vylosovala pořadová volební čísla všech stran, hnutí a koalic, které kandidují. Koalice Spolu bude mít na hlasovacích lístcích sedmnáctku, Piráti třiadvacítku, Starostové jednadvacítku, hnutí ANO čtrnáctku a koalice SPD s Trikolorou trojku.

Tagy:
politika ODS Petr Fiala Evropská unie Evropský parlament ANO 2011 Ondřej Knotek Evropské volby 2024 Veronika Vrecionová