Léků bude dost, slibuje opět Válek. Má to však háček, distribuce drhne

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Válek slibuje, že léků je dost

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) už zase slibuje, že léků bude dost. Tentokrát mluvil hlavně o penicilinu, který podle lékárníků chybí. Stejně jako například některé léky na astma nebo alergie. Válek tvrdí, že než aby nějakému pacientovi chyběl, zajistí jeho nadbytek. I s rizikem, že by se později musel pálit. Opozice už se jen usmívá a mluví o bájné lhavosti ministra.

I přes několikerá ujištění ministra zdravotnictví Válka v lékárnách chyběla nebo stále chybí antibiotika. A v pátek opět tvrdil, že je situace pod kontrolou, i když s malým háčkem. „Léky jsou, ten problém je, že nejsou v každé lékárně. Jejich distribuce do lékáren není celoplošná,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Válek.

ČTĚTE TAKÉ: Farhan: Válek a léky? Ne neschopnost, ale bájná lhavost. Situace se zklidní, řekl náměstek

„Penicilin nám chybí delší dobu. Ale jsou to i další léky – na alergie, astma –, není to jednoduché, nemůžeme předepisovat,“ jmenoval scházející léčivo Petr Koťátko, primář Kliniky pediatrie a dědičných poruch metabolismu 1. LF a VFN. „Samozřejmě penicilin a antibiotika, ty ještě nemáme,“ souhlasila vedoucí lékárnice Mirjana Gregl.

Válek dokonce připouští situaci, že léků bude v budoucnu tolik, že půjdou ke zničení. „Raději budu pálit podobně jako vakcíny i penicilin, než aby nějakému pacientovi chyběl. Radši budu vystaven kritice, že léky likviduju než kritice, že léky chybí,“ nechal se slyšet ministr.

„To jsou sliby, je to furt dokola, že je dovezli, jednou sto tisíc, jednou čtyři sta. V poslední době to je už bájná lhavost pana ministra,“ poznamenal na adresu Válka stínový oponent Kamal Farhan (ANO) v pořadu 360°. „Pan ministr Válek řeší opravdu problém za problémem. Jsem přesvědčen, že bychom se měli brzy dostat zase do lepšího stavu. Tedy že když vám doktor předepíše nějaký lék, tak vám ho v lékárně také vydají,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS).

Penicilin je na cestě

Distributoři dodávku penicilinu potvrzují, prý už je na cestě. „V pondělí bychom měli dostat všichni distributoři od společnosti BB Pharma celkem 30 tisíc balení penicilinu. Nemůžeme samozřejmě uspokojit všechny lékárny, když si uvědomíte, že je 2 600 poboček a my dostaneme sedm tisíc balení – to jsou zhruba tři balení na lékárnu,“ popsal Jan Rorbach, výkonný ředitel společnosti Alliance Healthcare.

To ale podle opozice nestačí, léky podle nich budou rychle spotřebovány. Lepším dodávkám a jejich rovnoměrnému rozdělení mezi lékárny by měla podle ministra napomoci novela zákona o léčivech, která je ve Sněmovně. Poslanci ji ale ještě neprojednali.

Tagy: