Válek je jako popletený strejda, kritizují ho Zeman a spol. Podle premiéra si vede dobře

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Jaká je kondice českého zdravotnictví?

Přestože kritika ministra zdravotnictví Vlastimila Válka zaznívá doslova ze všech stran, ať už kvůli chybějícím lékům, nedostatku praktiků nebo přesčasům ve zdravotnictví, on sám si myslí, že české zdravotnictví je ve výborné kondici. Bývalý prezident Miloš Zeman ho označil za „popleteného strejdu“.

„České zdravotnictví je ve výborné kondici, pokud to srovnáme s jakýmkoliv jiným zdravotnictvím. Já osobně bych mohl doporučit těm, co mají pocit, že ta kondice dobrá není, aby si zkusili měsíc či dva žít v různých zemích Evropské unie, aby měli srovnání,“ sdělil ministr.

ČTĚTE TAKÉ: Situace ve zdravotnictví je tristní. Odmítání přesčasů nic neřeší, mladí odejdou, tvrdí experti

Svým výrokem odstartoval Válek smršť reakcí. „Čelí problémům personálním, finančním, s nedostatkem léků, s nedostatkem studentů, on čelí vlastně všem problémům a říká, že je všechno nejlepší a zalité sluncem. A tak to prostě není,“ okomentoval pro CNN Prima NEWS Válkovy výroky stínový ministr zdravotnictví Kamal Farham (ANO).

„Pan ministr třičtvrtě roku slibuje, že vyřeší nedostatek léků, situace je pořád stejná. On už tomu snad ani nikdo nevěří, že se pod jeho vedením zlepší,“ uvedla poslankyně SPD a místopředsedkyně výboru pro zdravotnictví Karla Maříková.

„Jiří Paroubek v jednom svém článku označil pana ministra Válka jako popleteného strejdu. Myslím si, že tohle označení je docela výstižné,“ poznamenal Miloš Zeman.

Oproti tomu premiér Petr Fiala v pořadu Co na to premiér na CNN Prima NEWS ministra zdravotnictví hájil: .„Řeší problém za problémem. Vzpomeňme si, jak nastoupil v době omikronu, další vlny covidu a jakým způsobem jsme to zvládli.“

Lékaři protestují proti přesčasům ve zdravotnictví. Už víc než pět tisíc jich vypovědělo přesčasovou práci. „Pokud se něco nezmění, tak je velká šance, že ze systému odejdou, protože už nejsou schopni v něm dále přežívat a dělat tu péči kvalitně,“ předseda Sekce mladých lékařů České lékařské komory Jan Přáda.

Před kolapsem varují i zdravotní pojišťovny. Růst nákladů veřejného zdravotnictví je podle nich neudržitelný. „Úhradová vyhláška pro rok 2024 je poslední šancí, jak stabilizovat systém veřejného zdravotního pojištění,“ uvedl prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek nicméně tvrdí, že všechny problémy řeší. Ve čtvrtek 5. října chce například oznámit, jak to bude s dostupností penicilinu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Farhan: Válek používá salámovou metodu. Vzpoura lékařů péči neohrozí, může ji ale zpozdit

Tagy:
Miloš Zeman Petr Fiala Vlastimil Válek Karla Maříková zdravotní pojišťovny sekce mladých lékařů Kamal Farhan zdravotnictví Ladislav Friedrich