Že soudcům někdo něco slíbil? Benešová je na úrovni pavlače, říká Zlámalová

Lenka Zlámalová

360° Pavlíny Wolfové 3.2.2021

To, co předvádí ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), je na úrovni pavlače. V pořadu 360° Pavlíny Wolfové to řekla analytička Týdeníku Echo Lenka Zlámalová. Benešová označila ve středu zveřejněný nález Ústavního soudu (ÚS) k volebnímu zákonu za divný, podle ní nepůsobí objektivně a nelze ani prý vyloučit, že soudci za své rozhodnutí mohli dostat něco přislíbeno. Politolog Jan Kubáček pak poznamenal, že reakce premiéra Andreje Babiše (ANO) už byla součástí volební kampaně.

Osm měsíců před volbami do Poslanecké sněmovny zrušil ÚS část volebního zákona kvůli porušení rovnosti volebního práva a šancí kandidujících subjektů. Koalicím stran a hnutí postačí pro vstup do Sněmovny získání pěti procent hlasů, stejně jako samostatně kandidujícím uskupením. Soud škrtal i v paragrafech upravujících určení počtu poslanců v krajích a rozdělování mandátů. Zatímco opoziční strany verdikt převážně uvítaly, premiér Babiš prohlásil, že Ústavní soud se snaží ovlivnit politickou situaci v zemi a otřásá důvěrou lidí v ústavní systém. Tvrdě kritizoval také předsedu soudu Pavla Rychetského.

Podle Zlámalové je zveřejněný závěr Ústavního soudu do voleb velkým zásahem. Prezident Zeman varoval před destabilizací systému. Dle Kubáčka Ústavní soud hodně překvapil. „Já z toho mám sám jako politolog, občan a volič hodně smíšený pocit, protože pravdou je, že dlouhodobě tady máme voliče, dejme tomu, se silnějším hlasem první kasty, a voliče druhé kasty. Já to beru jako občan Libereckého kraje, který byl druhokastový, stejně jako Karlovaráci, Zlíňáci, Vysočina a další kraje, ale zároveň si jedním dechem říkám, proč se to nestalo před rokem, rokem a půl?“ sdělil politolog.

Kubáček má z mnoha indicií neurčitý pocit, že Ústavní soud chtěl provést určitou změnu, posílit politické síly a ukázat, že je opět třetí komorou, podobně jako v době předčasných voleb v roce 2009. Zároveň podle něj nechtěl dát příliš velký prostor zákonodárcům. „Pokud by Ústavní soud chtěl hlubší, profesionálnější a férovější změnu, tak s tím přijde před rokem, kdy zákonodárci mohli promýšlet i další pravidla hry v případě voleb. Teď si myslím, že aby to neskončilo patem a obrovskou blamáží, tak v podstatě zákonodárci budou muset přijmout z mého pohledu relativně decentní změnu, protože na všem dalším se prostě nedohodnou. Vše hlubší bude vyvolávat spory a prostě to zaseká dohadováním mezi Sněmovnou a Senátem,“ řekl politolog.

„Je únor. Já si myslím, že tahle společnost je neuvěřitelně liknavá, a politika – to sledujeme koneckonců v celé covidové krizi. Vidíme, jak jsou jiné země schopné být akční, pokud jde o očkování i některé další věci, já bych tady jako občan měla výrazně větší nároky. Ta věc je vlastně jednoduchá, modelů zase není tolik, tak ať si každý projede svoje zájmy, jaké má, sednou si ke stolu, dohodnou se. Tento nárok musíme mít,“ uvedla na adresu Parlamentu Zlámalová.

Benešová je na úrovni pavlače

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová ve středu v rozhovoru pro Deník N řekla, že nelze vyloučit, že soudci za své rozhodnutí mohli dostat něco přislíbeno.

„Soudci jsou jenom lidi, někteří chtějí opakovat mandát,“ prohlásila Benešová. „Na ústavním nálezu mi hlavně vadí, že to tam měli přes tři roky a teď, pár měsíců před volbami, najednou rozhodují,“ podotkla. „Co je za tím? Komu se kdo zavázal, kdo komu co slíbil?“ pokračovala Benešová.

„Rozjíždět tady paranoidní, spiklenecké teorie, co za to asi soudci dostali, považuji za naprosto nehodné jako členky vlády a to, co předvádí Marie Benešová, je na úrovni pavlače,“ reagovala na tyto výroky ministryně Zlámalová.

V pořadu se řešila i reakce premiéra Babiše. Ve Strakově akademii mimo jíné řekl, že chce vyhrát říjnové volby. „Velmi vyostřené, součástí volební kampaně, taktika, jak si udržet, mobilizovat železné jádro. Myslím si, že takhle to zaznít nemělo. Bohužel, a je to špatně, volební debata nebo o pravidlech voleb a volební reforma se stala součástí plnohodnotné volební kampaně, která tentokrát bude ještě obzvlášť vyostřená, protože atmosféra je rozpolcená,“ zhodnotil Kubáček. „Je to v zásadě na úrovni výroků, které předváděl – a celý svět se nad nimi pohoršoval – Donald Trump, když odmítal uznat výsledek amerických voleb. Je to na této úrovni, je vhodné si to takhle otevřeně říct,“ uvedla Zlámalová.

Kubáček si případné odložení voleb nedovede představit. „Funguje tam naštěstí obrovská výhoda – politici vědí, že by byli extrémně ztrestáni svými voliči napříč politickým spektrem. Když to zjednoduším, toho se bojí stejně intenzivně komunista jako lidovec a doplňte si všechny meze,“ dodal politolog v závěru rozhovoru.

Tagy: