Česku hrozí ústavní krize a odložení voleb do Sněmovny, varují Okamura a Nacher

Patrik Nacher

360° Pavlíny Wolfové 3.2.2021

Rozhodnutí Ústavního soudu ohledně změn v českém volebním systému může vést k ústavní krizi. V pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS o tom mluvili předseda hnutí SPD a místopředseda Poslanecké sněmovny Tomio Okamura a poslanec za ANO Patrik Nacher. Čas na řešení je do konce května. To je termín, dokdy by parlament měl podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) schválit úpravu volebních pravidel, aby se mohly konat říjnové volby do Sněmovny.

„Pokud se nepodaří dohodnout, asi by se musely odložit volby a nastala by krize. To je to poslední, co potřebujeme,“ reagoval Nacher v diskuzi, že volby do Poslanecké sněmovny jsou na začátku října a novou podobu volebního systému musí co nejrychleji schválit jak Sněmovna, tak i Senát.

O čem přesně Ústavní soud ve středu rozhodl? Zrušil sporné části volebního zákona – koalicím nově postačí pro vstup do Sněmovny získat pět procent hlasů a změny jsou také v paragrafech, které upravují určení počtu poslanců v krajích. Změna ovlivní hlavně přepočítávání hlasů na mandáty v Poslanecké sněmovně. Původní model podle soudu znevýhodňoval malé strany. S verdiktem souhlasili například předsedové stran Ivan Bartoš (Piráti), Vít Rakušan (STAN) nebo Markéta  Pekarová Adamová (TOP09).

Nacher má hlavní problém s tím, že stížnost senátorů ležela u Ústavního soudu dlouho. „My máme ve Sněmovně rekordní počet zákonů, teď nové ohledně covidu, a musíme teď řešit tohle. Může dojít ke kompromisu, což obvykle bývá nějaký paskvil. Těch 73 stránek se tvořilo tři a půl roku a po politicích z devíti stran se chce rychlá náprava,“ stěžoval si Nacher.

Okamura: SPD je jediná strana, která může mluvit objektivně

Podobně na celou situaci nahlíží také Tomio Okamura. „Zarážející je, že rozsudek byl přijat tak těsně před zásadními volbami. Pomohl koalici ODS, TOP09 a KDU-ČSL a ČSSD, tedy stranám, ke kterým se pan Rychetský (Pavel Rychetský je šéf Ústavního soudu, pozn. red.) nikdy nevyjadřoval negativně. Dohoda bude obtížná. V Evropě je metod asi pět, a ještě s různými variantami,“ vysvětlil Okamura s tím, že soud rozhodl ve chvíli, když už jsou volby vyhlášené a začínají se objevovat první preference.

Okamura také doufá, že Ústavní soud domyslel všechny následky, kterých se předseda SPD obává. „Pokud se my, poslanci, nedohodneme se Senátem, tak dojde k neuvěřitelné krizi,“ varuje Okamura. Zároveň prohlásil, že SPD je jediná strana, která se k celé situaci může vyjadřovat objektivně, protože její volební výsledek z roku 2017 by byl za použití nové i staré metody stejný.

Zároveň se Okamura obává, že senátoři budou proces schválně zdržovat. „Co když se Senát nebude chtít dohodnout a bude chtít podusit Andreje Babiše? Schválně nepřistoupí na dohodu a dojde k tomu, že poslancům skončí mandát. Senát má v rukou ústavní systém. Mám osobní zkušenosti, že senátoři nejsou tak jednotní a nemají často většinové stanovisko,“ vysvětlil.

Pro poslance je to výzva, kterou jim soud zadal

Poslankyně hnutí STAN Věra Kovářová je ale optimistická a apeluje na všechny, aby se situací zabývali co nejrychleji. „Soud řekl, že pro nás je to výzva. Já to tak beru. Naštěstí jsme nedostali návod, ale jen úpravu několika paragrafů. Výzvou pro nás je teď jednat s kolegy ze Senátu, protože šlo o jejich stížnost,“ uvedla Kovářová a dodala, že s neochotu senátorů spolupracovat poslanci nesmějí vůbec počítat.

Vznikla také diskuze na téma, zda by se při parlamentních volbách stále měly zohledňovat kraje, nebo by měl vzniknout jeden volební obvod v celé České republice. „Nepotřebujeme jeden volební obvod, protože na Slovensku poté vládnou lidé z velkých měst, u nás by to tak byl takové malé pražské zastupitelstvo. Mělo by se jít cestou vyhodnotit centrálně kraje,“ myslí si poslanec Pirátů Vojtěch Pikal.

Tagy: