Mír na Ukrajině za každou cenu, požaduje Konečná. Vládní poslankyně ji tvrdě sepsuly

Kateřina Konečná (KSČM) v Partii Terezie Tománkové, 17. 3. 2024

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (11)

Češi si přejí ukončení války na Ukrajině za jakoukoliv cenu. Já bych si to přála také, nechala se slyšet komunistická europoslankyně Kateřina Konečná v nedělní Partii Terezie Tománkové. Podle ní by mohl být prostředníkem i Vatikán. Na její slova ovšem tvrdě reagovaly vládní poslankyně. „Mír za každou cenu? Víte, co to znamená? Jak si Rusko představuje mírový plán a urovnání situace na Ukrajině?“ ptala se poslankyně za STAN Věra Kovářová. „Nikomu okolo tohoto stolu nenáleží diktovat Ukrajině, za jakých podmínek přijme mír. Vůbec nevím, jak může paní Konečná něco takového vypustit z pusy,“ divila se také zákonodárkyně ODS Eva Decroix.

„Jednat o míru neznamená, že zvítězí Rusko, ale zdravý rozum. Dámy, jste zvoleny za české občany v české Poslanecké sněmovně. Poslední průzkum vám to říká úplně jasně – 69 procent občanů České republiky si přeje ukončení války za jakoukoliv cenu. Když už se tedy neumíte shodnout na ničem jiném, poslouchejte, co si přejí občané naší země. Já bych si to také moc přála,“ řekla směrem ke svým diskuzním oponentkám ve vysílání CNN Prima NEWS Konečná.

Následně se odvolávala také na bývalé prezidenty Václava Klause a Miloše Zemana, kteří by rovněž rádi viděli konec války, třebaže se sami neshodnou na několika klíčových otázkách souvisejících s válkou na Ukrajině. Pokud by se do konfliktu vložila třetí strana, která by válčící tábory dokázala přivést k jednacímu stolu, bylo by to podle ní lepším řešením.

„Příměří znamená, že nebudou umírat zbytečně lidé a že se Ukrajina nebude dále plundrovat a devastovat. My tam ničíme celé generace. Klidně, ať je do toho zatažen i papež, který se velmi silně vyjádřil. Jestli má být Vatikán zprostředkovatelem a bude přijatelný pro obě strany konfliktu, nemám s tím problém,“ pokračovala komunistická předsedkyně.

Na její slova následně reagovala místopředsedkyně dolní komory Věra Kovářová. „Mě vyděsil váš výrok – mír za každou cenu? Víte, co to znamená? Jak si Rusko představuje mírový plán a urovnání situace na Ukrajině?“ ptala se poslankyně za STAN a ve svém výčtu zmínila například „demilitarizaci Ukrajiny“ či „nucenou denacifikaci“.

„A jestli jste nezapomněla na výroky proruských, respektive ruských politiků, ti o tom hovoří otevřeně, že pokud obsadí Ukrajinu, budou pokračovat na Západ. To je to vaše ‚za každou cenu‘. Máme politické zkušenosti a své životní osudy spojené s okupací sovětskými vojsky. Na to, prosím, nezapomínejte,“ zkritizovala Konečnou.

„Nejsem advokát Ruska, ale míru, paní kolegyně, to je ten obrovský rozdíl,“ odvětila komunistická europoslankyně v Partii. Poznamenala, že francouzský prezident Emmanuel Macron připravuje Francouze na to, že „vpadnou na Ukrajinu“.

Decroix: Jak můžete něco takového vypustit z pusy?

Do debaty se posléze zapojila i poslankyně občanských demokratů Eva Decroix. „Nikomu okolo tohoto stolu nenáleží diktovat Ukrajině, za jakých podmínek přijme mír. My si tím prošli už v minulosti. Vůbec nevím, jak může paní Konečná něco takového vypustit z pusy, že chce mír za každou cenu. Lidé vždy budou chtít mír, na tom se tady shodneme. Ale to, za jakých podmínek bude uzavřen, si musí diktovat Ukrajina,“ míní zákonodárkyně ODS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Babiš je na ženy slušný, hájila ho Jermanová. Mě označil za prodejnou d*vku, řekla Kovářová

„V pátek k tomu proběhla konference, paní kolegyně. Pošlu vám zápis, jak to vypadá na Ukrajině a jak si Rusko představuje, že bude vypadat a pokračovat okupace. Každý centimetr půdy, na kterém Rusko zůstane, bude znamenat, že tam nadále bude probíhat vraždění, znásilňování a mučení. To je představa Ruska. Chce zničit Ukrajinu a obnovit Sovětský svaz. Vy říkáte, že chcete mír za každou cenu, já říkám ne. Právě proto, že mám děti a nechci, abychom se vrátili někam nazpět,“ nešetřila Decroix šéfku KSČM.

VIDEO: Hosty první části Partie byli také ministr dopravy Martin Kupka (ODS) a poslanec Patrik Nacher (ANO). Na záznam se můžete podívat níže.

„V politice nejsou věci černobílé. Myslím, že má přijít čirý pragmatismus. Ano, Ukrajina si musí stanovit podmínky míru, ale někdo jí na ty podmínky musí přistoupit. Takhle složitá situace, která je historicky mezi Ruskem a Ukrajinou, se nevyřeší jedním zasedáním, ale musí se opakovat neustále,“ uvedla k tématu poslankyně ANO Jaroslava Jermanová.

„Co je složitého na tom, že je někde suverénní stát, který je napaden? To je velmi černobílé, paní kolegyně,“ rýpla si do ní ale Decroix. „Nevím, jestli mám na to vůbec reagovat,“ opáčila podrážděně Jermanová. „Vy jste se k tomu přihlásila, že jste bezpečnostní riziko. Teď to jen potvrzujete,“ dodala Decroix v návaznosti na debatu o předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi a poslední kauze.

Záznam z celé druhé části nedělního vysílání Partie Terezie Tománkové můžete zhlédnout ve videu níže.

Tagy: