Čeká nás ještě babí léto? Meteorologové zveřejnili předpověď na měsíc

Babí léto

Počasí 20.9.2022 (7:08)

Česko čeká teplotně podprůměrný měsíc. Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ve svém dlouhodobém výhledu odhadují odchylku od průměrných teplot až o minus tři stupně Celsia. Babí léto proto letos zřejmě nebude.

Meteorologové zveřejnili dlouhodobý výhled počasí pro následující měsíc. „Předpokládáme, že období od 19. září do 16. října 2022 bude na našem území jako celek teplotně podprůměrné,“ uvedli meteorologové v dlouhodobém výhledu. Podle nich bude zejména v prvním týdnu odchylka oproti dlouhodobému průměru až −3 °C. „Je nutné počítat s možností výskytu přízemních mrazů i v nižších polohách,“ varují.

Výrazné oteplení se neočekává ani v následujících dvou týdnech. „Průměrná týdenní teplota se bude pohybovat na hranici podprůměrných a průměrných hodnot a poslední předpovědní týden (od 10. října) bude opět chladnější s pravděpodobnou odchylkou −2,5 °C,“ popsali meteorologové.

V úhrnu srážek se větší výkyvy neočekávají. Pršet by však mělo více v prvních dvou týdnech. „Na horách se v posledním týdnu očekávají i sněhové srážky,“ uvedli meteorologové v předpovědi. Babí léto tak letos zřejmě nebude.

V aktuálním týdnu bude nejtepleji v sobotu, kdy by se teploty měly vyšplhat až k 19 stupňům. V dalších dnech se budou pohybovat okolo 15 stupňů. V noci navíc mohou klesnout i pod nulu.

Tagy: