Místo Síkely se má stát ministrem průmyslu Lukáš Vlček. Má podporu širšího vedení STAN

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan a Lukáš Vlček

Ministrem průmyslu se zřejmě stane Vlček

Novým ministrem průmyslu a obchodu se má stát poslanec Lukáš Vlček (STAN). Do funkce po Jozefu Síkelovi ho ve čtvrtek navrhlo širší vedení hnutí STAN. Předseda hnutí Vít Rakušan už dříve řekl, že Vlček má jeho podporu. Síkela se následně přesune na post eurokomisaře pro mezinárodní partnerství v Evropské komisi. Premiér Petr Fiala (ODS) sdělil, že se s Vlčkem setká v nejbližších dnech. Chce s ním probrat jeho priority, mimo jiné plánuje mluvit také o úpravách některých nerealistických návrhů prosazovaných v rámci takzvaného Green Dealu.

O Vlčkovi se jako o kandidátovi na ministra průmyslu a obchodu spekulovalo už od června, kdy se začalo mluvit o nominaci Jozefa Síkely do Evropské komise. Vlček je v současné době poslancem a také místopředsedou hnutí STAN.

ČTĚTE TAKÉ: Bartoš byl mizerný ministr, řekl Zeman. Fiala je ale zbabělec, ani já takhle nikdy nejednal

Rakušan se o Vlčkovi několikrát vyjádřil pochvalně. „Je to člověk, který je velice znalý. A pokud by měl možnost tuhle hospodářskou strategii –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ne na jeden rok, ale na pět let dopředu – prezentovat a stát za tím, tak si myslím, že to zvládne výtečně,“ řekl Rakušan.

Předseda hnutí také zdůraznil, že Vlček se dlouhodobě věnuje hospodářské politice a je spoluautorem nové hospodářské strategie České republiky.

Místopředseda STAN Jan Lacina novinářům řekl, že Vlček získal na celostátním výboru podporu 28 hlasů, dva členové vedení se zdrželi, proti nebyl nikdo.

Vlček se chce na ministerstvu zaměřit na dotažení smlouvy na dostavbu nových jaderných bloků v Dukovanech nebo otázku importu plynu. V posledním roce mandátu vlády nechce brát nástup na ministerstvo jen jako příležitost něco dokončit. „Moje vize jsou mnohem pestřejší a mají přesah do dalšího volebního období,“ řekl Vlček ve čtvrtek novinářům. Zmínil modernizaci přenosových a distribučních soustav, opatření pro podporu podnikání či změnu stavebních norem tak, aby se zrychlila bytová výstavba.

Fiala uvedl, že respektuje právo STAN nominovat kandidáta na pozici ministra průmyslu a obchodu. S Rakušanem už o nominaci Vlčka hovořil. „S panem Vlčkem se v nejbližších dnech potkám a proberu s ním jeho priority. Abychom dokázali upravit některé nerealistické návrhy prosazované v rámci Green Dealu, které by dopadly na naše firmy,“ sdělil.

Dvaačtyřicetiletý Vlček se stal poslancem v říjnu 2021, předtím byl dlouholetým starostou Pacova na Pelhřimovsku. Ve Sněmovně je členem rozpočtového výboru a výboru pro životní prostředí, mimo jiné je také místopředsedou podvýboru pro technickou ochranu životního prostředí a předsedou stálé komise pro hybridní hrozby. Byl také zvolen místopředsedou poslaneckého klubu STAN.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Bartoš byl mizerný ministr, řekl Zeman: Fiala je ale zbabělec, ani já takhle nikdy nejednal, dodal

Tagy:
politika Vít Rakušan Evropská komise Starostové a nezávislí vláda Česko Jozef Síkela ministr průmyslu Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky Lukáš Vlček