Co Bartošovi na schůzi s Fialou „zlomilo vaz“? Zdroj mluví o sedmi bodech místo nápravy

Premiér Petr Fiala (ODS) a předseda Pirátů Ivan Bartoš

Tisková konference koalice Spolu k vyhazovu Bartoše z vlády

Pod ministrem pro místní rozvoj Ivanem Bartošem (Piráti) se židle začala významně kývat na jednání Fialova kabinetu minulý týden. Podle zdroje MF DNES měla za tím stát prezentace kritické zprávy o digitalizaci stavebního řízení. Definitivní rozhodnutí o odvolání Bartoše však mělo přijít na schůzi s premiérem Petrem Fialou (ODS). Důvodem mělo být, že namísto nápravy digitalizace řešil „sedm bodů, které by měla vláda prosadit do zbytku mandátu pro pirátské voliče“.

Zákulisí Bartošova konce ve vládě coby ministra pro místní rozvoj odhalil zdroj blízký premiérovi pro MF DNES. Zásadní podle něj byla před týdnem prezentace kritické zprávy o digitalizaci stavebního řízení na jednání vlády.

ČTĚTE TAKÉ: Bartoš byl mizerný ministr, řekl Zeman. Fiala je ale zbabělec, ani já takhle nikdy nejednal

„Bartoš si na vládu vzal navíc poradce, který kritiku absolutně nebyl schopný odrazit. Bylo jasné, že se musí něco stát,“ uvedl zdroj. Komplikace, které se s „Bartošovou digitalizací“ pojí, se nejen mezi politiky řeší již od léta. Ministr dostal ultimátum a sám se zavázal k tomu, že systém do konce srpna plně zprovozní a opraví chyby, které digitální stavební řízení dosud provází.

Čekalo se, že bude lépe připraven

Následné krajské volby pak pro Piráty skončily debaklem, získali jen tři mandáty, načež Bartoš oznámil svou rezignaci na post předsedy strany. To, co však ve vládě Bartošovi mělo „zlomit vaz“, byla až samotná schůzka s Fialou, k níž došlo v úterý.

„Od (Bartoše) se čekalo, že bude lépe připraven. Místo nápravy digitálního stavebního řízení se ale chtěl bavit o sedmi bodech, které by měla vláda prosadit do zbytku mandátu pro pirátské voliče,“ odhalil průběh schůzky zdroj z ODS. To mělo premiéra vyděsit a donutit k rozhodnutí Bartoše odvolat. Ministrovi však nic na místě neřekl, prý měl ale jasno.

Nic tomu, že by měl být Bartoš odvolán, nenasvědčovalo ani z vyjádření po samotné schůzce. „Na koaliční smlouvě ani vládním angažmá se nic nemění. Makáme dál,“ sdělil novinářům premiér. Před setkáním pak Bartoš zdůraznil, že odchod Pirátů z kabinetu není na stole.

Předtím, než zásadní krok Fiala učinil, měl v plánu mluvit s prezidentem Petrem Pavlem, který byl však v USA. Z toho důvodu s telefonátem několik hodin vyčkal. Prezidentovi následně oznámil svůj návrh na odvolání Bartoše. Podporu měl mít Fiala i v ODS.

„Rozhodnutí bylo přijato jednoznačně pozitivně. Už když jsme sledovali jednání o digitalizaci stavebního řízení na plénu Sněmovny, bylo jasné, že ministr nemá důvěru poslanců, že by ho zvládl,“ sdělil pro MF DNES předseda sněmovního klubu ODS Marek Benda.

Podraz bez prvků slušnosti

O odvolání Bartoše se přitom mluví několik posledních týdnů. Například premiérův ekonomický poradce Štěpán Křeček na konci července pro CNN Prima NEWS prohlásil, že pokud ministerstvo pro místní rozvoj rychle nezjedná nápravu, musí prý „padat hlavy“. Sám premiér prohlašoval, že ačkoliv digitalizaci provází komplikace, „odvolat Bartoše není cesta“. To zopakoval několikrát. Nakonec však rozhodl jinak.

Jak redakci CNN Prima NEWS potvrdil Bartošův náměstek Lukáš Černohorský, končící ministr se měl o návrhu odvolání z postu ministra pro místní rozvoj dozvědět půl hodiny před tiskovou konferencí Fialy. Předem mu nikdo nic neřekl. Celou situaci pak Bartoš označil za „podraz, který postrádá prvky lidské slušnosti“.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Bartoš mi řekl, že Piráti vládu opustí, uvedl Fiala. Resort rozvoje má dočasně vést Jurečka

Tagy:
politika digitalizace jednání premiér ODS Petr Fiala CNN Prima NEWS kritika Ivan Bartoš Česká pirátská strana vláda schůze ministr pro místní rozvoj České republiky digitalizace stavebního řízení