Zeman: Bartoš byl mizerný ministr. Fiala je ale zbabělec, ani já takhle nikdy nejednal

Exprezident Miloš Zeman v rozhovoru na CNN Prima NEWS

SPECIÁL: Rozhovor s exprezidentem Milošem Zemanem o vládní krizi

Ačkoliv byl Ivan Bartoš (Piráti) mizerný ministr pro místní rozvoj, premiér Petr Fiala (ODS) se v této situaci zachoval jako zbabělec, řekl bývalý prezident Miloš Zeman na CNN Prima NEWS. Předseda vlády podle něj zvolil nejhorší možný způsob pro vyhazov z kabinetu. „Ani já takhle nikdy nejednal,“ řekl ve speciálním vysílání, kde se vyjádřil ke vzniklé vládní krizi. V souvislosti s tím, že chce „potápějící se loď“ opustit pirátský šéf diplomacie Jan Lipavský, uvedl, že je mu Pirátů líto.

Zeman si stojí za názorem, že Ivan Bartoš měl jít z čela resortu pro místní rozvoj už mnohem dříve, jelikož byl mizerným ministrem kvůli zpackané digitalizaci stavebního řízení. Ovšem způsob, jakým ho premiér Fiala odvolal, exprezident tvrdě odsoudil jako přinejmenším podivný. „Nechová se jako předseda vlády České republiky, ale jako zbabělec,“ řekl Zeman ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zahájil puč s Fialou, řekli Piráti ostře k Lipavskému. Podle nich krysy opouštějí loď jako první

Poznamenal, že politici mají především řešit krize, nikoliv je vytvářet. „I já coby premiér, který odvolal osm ministrů své vlády, jsem nikdy nejednal takovým ponižujícím způsobem jako Petr Fiala,“ nechal se slyšet ve Speciálu Terezie Tománkové.

Všechny jeho telefonní „vyhazovy“ prý proběhly korektně a s porozuměním druhé strany. Předpokládá, že v případě premiéra Fialy tomu tak nebylo. „A pak tady vidím Ivana Bartoše, jak pláče na televizní obrazovce, což taky není důstojné. Eskalace směrem k velké vládní krizi není jen v tom, že Piráti oznámili odchod,“ pokračoval Zeman.

„Víte, jsou takoví drobní hlodavci, o kterých se říká, že jako první opouštějí loď. U Pirátů s jejich lodí je to dokonce přímo symptomatické. Když čtu, že ministr Lipavský opouští pirátskou loď – zřejmě proto, aby mohl i nadále zůstat ministrem zahraničí –. tak to zase svědčí o situaci v Pirátské straně, kterou jsem dříve kritizoval. Neměli žádný pozitivní program kromě legalizace marihuany a na co sáhli, to zkazili. Ale teď je mi poprvé Pirátů trochu líto,“ přiznala se bývalá hlava státu.

V pondělí se definitivně rozhodně

Bartoš ve středu řekl Fialovi na jednání kabinetu, že Piráti končí ve vládě. Další kroky jsou závislé na tom, kdy tak učiní, jasno by mělo být v pondělí večer. Fiala už prezidentu Petru Pavlovi poslal oficiální návrh na odvolání Bartoše, kterému vytýká nevyřešené problémy s digitalizací stavebního řízení. Ministerstvo pro místní rozvoj by měl dočasně řídit lidovecký vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Koordinaci problematické digitalizace stavebního řízení převezme od Bartoše tým vedený ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS), podle něhož úředníci na stavebních úřadech dostanou v nejbližší možné době možnost vrátit se k systémům používaným před digitalizací stavebního řízení.

Fiala zopakoval, že Piráty z kabinetu nikdo nevyhazuje. Trvá na tom, aby se do pondělí aktuální situace vyřešila a bylo jasno. I proto věří, že Jurečkovo pověření bude jen krátkodobé a kabinet bude brzy složený pouze z plnohodnotných ministrů.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Piráti jsou jako ufňukané děti, řekl Topolánek. Popsal možnosti pro vznik koalice ODS s ANO

Tagy: