Místo sněhu hromy a blesky: Koncem října Česko potrápí takzvané vyvýšené bouřky

Bouřka na Uherskohradišťsku (autor: Richard Klofáč / Lovci Bouřek / FB)

Počasí 24.10.2022 (12:00)

Při čtení předpovědi na následující dny se mnozí lidé zarazili. Do Česka totiž na konci října dorazily bouřky. Nejedná se však o ty klasické, na které jsme zvyklí například v létě, ale o takzvaně vyvýšené. Meteorologové přiblížili, jak vznikají, a upřesnili, zda s sebou přinesou i nebezpečné jevy.

Že by se bouřky v Česku objevovaly dva měsíce před Vánoci rozhodně běžné není. Jak uvádí meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), na extrémnější počasí si ale musíme zvykat.

„Nezvyklé jevy nastávaly, nastávají a budou nastávat nadále. Druhou věcí je klimatická změna, která řadu těchto jevů bude do budoucna zesilovat, a již zesiluje. Jinými slovy, počasí je a bude extrémnější. Současné bouřky jsou ale jen ne tolik typické pro danou dobu,“ uvádí experti.

Jak sdělil meteorolog Josef Hanzlík, Českem přechází zvlněná studená fronta, která s sebou přináší četné srážky. S nimi však dorazí i bouřky, kterým se říká vyvýšené. „Je to dáno tím, že vzduch na našem území je velice teplý a studená fronta vstupuje do tohoto teplého vzduchu. Vyvýšené bouřky čerpají teplo z inverzní teplé vrstvy,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Bouřky budou intenzivní

Do Česka intenzivní a výrazné bouřky dorazily z Bavorska a vyskytnout se mohou například v Karlovarském kraji, Plzeňském kraji, Krušných horách i Ústeckém kraji. „Klasické bouřky nasávají vzduch z přízemních vrstev atmosféry, ty vyvýšené (jak už název napovídá) z vrstev vyšších. V současném případě se totiž do výšky 1,5 až 2 kilometrů nad zemí udržuje výrazná inverze, která právě způsobuje onu ‚vyvýšenost‘ bouřek,“ přiblížili meteorologové z ČHMÚ.

❗️⚡️ ke konci října dopoledne? Proč ne. Ale typické to rozhodně není 😁.❗️ 👉Na severu Bavorska se aktuálně vyskytují...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Monday, October 24, 2022

Nad zmiňovanou výší je však v atmosféře hodně energie, což bouřky dělá velmi aktivní. „Dobrá zpráva ale je, že vyvýšenost těchto bouřek výrazně limituje nebezpečné projevy, které se v bouřkách mohou vyskytnout. Nemůžeme nicméně vyloučit případné silnější nárazy větru a poměrně výraznou bleskovou aktivitu,“ dodali.

Tagy: