Exhejtmanka Vildumetzová míří do vedení Sněmovny. Doplní ji i ekonom Skopeček?

Jana Mračková Vildumetzová a Jan Skopeček

360° 29.10.2021

Místopředsedkyní Poslanecké sněmovny za hnutí ANO by se mohla stát bývalá hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová. Končící vicepremiér Karel Havlíček (ANO) její možnou nominaci ve vysílání pořadu 360° na CNN Prima NEWS nevyvrátil a jako kandidátku ji hodnotí velmi kladně. Spekuluje se, že na stejné pozici by mohl usednout za ODS i poslanec Jan Skopeček.

Kdo usedne v čele Poslanecké sněmovny? Je velmi pravděpodobné, že po Radku Vondráčkovi (ANO) se předsedkyní dolní komory Parlamentu stane šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Vondráček by se mohl stát za hnutí ANO jejím místopředsedou, ale jisté to vzhledem ke své návštěvě u nemocného prezidenta Miloše Zemana ještě nemá. Hnutí Andreje Babiše by mělo navzdory faktu, že nejspíš skončí v opozici, dostat ve vedení Poslanecké sněmovny hned dvě místa, protože má v dolní komoře nejsilnější poslanecký klub.

Zprvu se hovořilo o tom, že by se na svoji dřívější pozici mohla vrátit bývalá místopředsedkyně ANO a exhejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová. Ta se ale ještě nezbavila negativní pověsti po řízení Středočeského kraje. Místopředsedkyní Sněmovny za ANO by se tak mohla stát právě Mračková Vildumetzová.

O sněmovní nominaci ale zatím vicepremiér Karel Havlíček nechtěl příliš spekulovat. „Já nechci jména komentovat, je to o rozhodnutí klubu,“ řekl ministr ve vysílání CNN Prima NEWS. Posléze ji ovšem vychválil. „Vildumetzová je velmi pracovitá, dobře obeznámená a aktivní. Ale nechme to na poslanecký klub,“ doplnil.

Skopeček: Nabídl jsem své služby, je to na Fialovi

Ve vedení dolní komory Parlamentu by měly usednout také volební jednička Pirátů v Praze Olga Richterová a místopředsedkyně hnutí STAN Věra Kovářová.

Hovoří se o tom, že zástupcem ODS by se mohl stát ekonomický expert strany Jan Skopeček. Ten to v pořadu 360° zatím nepotvrdil. „Náš klub zasedne ve středu a bude probírat různé posty. Já panu předsedovi (Petru Fialovi) nabídl své služby v nejrůznějších oblastech a je na něm, v jakých mě vidí. Můžu garantovat, že ať budu v jakékoliv roli, tak se budu věnovat tématům, kterým jsem se věnoval doposud,“ odpověděl Skopeček.

Pokud by byl jmenován místopředsedou Poslanecké sněmovny, bral by funkci s pokorou. „Ale není to o funkcích. U mě to je o tom, že se chci dál věnovat tématům, kterým jsem se věnoval,“ doplnil Skopeček s tím, že by se chtěl stát také hlasem voličů, jejichž strany se do Sněmovny vůbec nedostaly. V letošních volbách „propadlo“ rekordních milion hlasů.

Tagy: