Pekarová míří do křesla šéfky Poslanecké sněmovny. ANO má získat dva místopředsedy

Markéta Pekarová Adamová

Tiskový brífink po jednání koalic

Poslaneckou sněmovnu by měla v dalších čtyřech letech vést Markéta Pekarová Adamová z TOP 09. V úterý to prohlásil šéf ODS a zároveň lídr koalice Spolu Petr Fiala. Vzhledem k většině 108 z 200 hlasů, které mají koalice SPOLU a PirSTAN v dolní parlamentní komoře, je zvolení Pekarové prakticky jisté.

„Shodli jsme se na tom, že kandidátkou Spolu na post předsedkyně bude Markéta Pekarová Adamová,“ prohlásil na tiskové konferenci šéf koalice a lídr Spolu Petr Fiala.

Na postu šéfky Sněmovny tak vystřídá končícího Radka Vondráčka z ANO. Do vedení dolní komory by měla být zvolena na první schůzi 8. listopadu.

Pekarová pro sebe nepovažuje za problém fakt, že nebude členkou vlády. „Touto funkcí neztrácím, právě naopak. Doufám, že ji budu vykonávat důstojně,“ reagovala Pekarová na dotaz, zda nebude ve vládě chybět.

Podle kolegů je právě Pekarová důstojnou kandidátkou a výbornou reprezentantkou. I přesto, že se zatím jedná jen o návrh, je velmi pravděpodobné, že vzhledem ke složení Sněmovny její volba projde.

„Paní Pekarovou jsme vybrali, protože je výborná a odborná reprezentantka Sněmovny. Je to poslankyně, která má zkušenosti z Poslanecké sněmovny a ví, jak funguje. Svou politickou kariérou prokazuje, že bude její kultivovanou a dobrou reprezentantkou. Jsme rádi, že tento návrh podpořila i koalice Pirátů a STAN a že jsme se shodli rychle. Také si myslím, že mezi ostatními představiteli mužského pohlaví to bude důstojné zastoupení,“ okomentoval její kandidaturu Fiala.

Rozhodla jsem se ucházet o post předsedkyně Poslanecké sněmovny. 🇨🇿 Moc si vážím toho, že se představitelé koalice...

Posted by Markéta Pekarová Adamová on Tuesday, October 19, 2021

Hnutí ANO dva posty a SPD mimo hru

Celkově by Sněmovna měla mít nově šest místopředsedů. Členů vedení tedy má být sedm. Ve vedení Sněmovny tak bude po jednom zástupci ODS, TOP 09, lidovců, STAN, Pirátů a po dvou zástupcích ANO.

„Dohodli jsem se na tom, že vedení nabídneme dvě křesla místopředsedů hnutí ANO, protože to odpovídá volebnímu výsledku,“ vysvětlil Fiala.

Za Piráty by ve vedení Poslanecké sněmovny měla usednout Olga Richterová.

SPD by naopak zůstala bez křesla ve vedení dolní komory. Dosud měla jeden post, který zastával Tomio Okamura.

„Pokud budeme respektovat zásady poměrného zastoupení a pokud bude mít ANO jako nejsilnější klub dva místopředsedy, tak to určitě nevychází,“ vysvětlil dále Fiala.

Tagy: