Mladík našel v Brně 55 tisíc. Lidi na sociálních sítích jeho reakce překvapila

Na zemi v garážích v centru Brna ležela peněženka se zhruba 55 tisíci korunami, nálezce ji odevzdal strážníkům. Majitelka už ji má zpět. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí strážníků Jakub Ghanem. Nálezy většího množství peněz jsou výjimečné, v Brně se ale v minulosti našly i vyšší obnosy, například taška v přepočtu se čtvrt milionem či jiná, kde bylo v přepočtu 11 milionů korun.

Šestadvacetiletý muž oznámil nález peněženky v podzemních garážích v centru města v pondělí po poledni. „Hlídka městské policie viděla, že je doslova naditá bankovkami. Jenom těch dvoutisícových uvnitř napočítala jednadvacet. Po prohlédnutí celého obsahu strážníci objevili platební kartu, věrnostní průkazky, osobní dokumenty a celkem 54 696 korun,“ uvedl mluvčí.

Strážníci si nejdříve ověřili, že věci nepocházejí z trestné činnosti, a po sérii dotazů a telefonátů se jim podařilo sehnat kontakt na majitelku. Pětačtyřicetiletá žena podle mluvčího dokonale popsala veškeré předměty i přesnou částku, což byla tržba, o jejíž vyzvednutí požádala ten den svého spolupracovníka. Před odjezdem z garáží peněženku položil na střechu auta, zapomněl na ni a nechal ji spadnout.

„Šťastná žena spolehlivě prokázala, že jí všechny věci patří, a vydělané peníze se jí tedy díky poctivému nálezci a pečlivému pátrání strážníků vrátily,“ doplnil mluvčí.

Lidé na sociálních sítích mladíka za vrácení peněz velebí. „Poctivý mladý nálezce – to se málokdy vidí, zvláště v dnešní době, kdy většina lidí přepočítává své peníze v peněžence několikrát, než je utratí za to nejnutnější,“ napsala pod příspěvkem Městské policie Brno Jitka. „Nálezce je opravdu machr. To se dnes už moc nevidí,“ souhlasila Monika.

Tak trochu jiná fotogalerie. Nenechte se mýlit, poctiví lidé stále existují. Důkazem je šestadvacetiletý muž, který...

Posted by Městská policie Brno, oficiální stránka on Monday, May 16, 2022

V Brně se našlo i 11 milionů

V Brně v roce 2019 ztratila tašku v přepočtu s asi čtvrt milionem korun žena z Kypru, která s manželem vezla peníze dceři na školné a nájem bytu. Strážníci pak tašku našli netknutou na lavičce u obchodního centra.

Jeden zcela mimořádný případ se stal na začátku ledna 2017 v brněnských Bohunicích, kde strážnice během obchůzky našla pod zaparkovaným autem pánskou tašku přes rameno. V ní bylo mimo jiné 1,75 milionu tureckých lir, v tehdejším přepočtu tedy více než 11 milionů korun.

Každý osmý Čech má uspořené peníze doma v hotovosti. Více v reportáži:

Tagy: