Moc topíte, snižte spotřebu a neblokujte radiátory. Pět tipů ministerstva, jak ušetřit

Je vám pořád zima, i když nejste venku? Možná vám chybí tento důležitý prvek!

Ministerstvo průmyslu Jozefa Síkely (STAN) proti cenám drahých energií aktivně nezasahuje, naopak radí lidem, jak snížit svou spotřebu. Resort přináší pět tipů, jak vyzrát na následující zimu. Patří mezi ně silikonové těsnění i úsporná sprchová hlavice. Doporučení přichází poté, co ministerstvo představilo vyhlášku, podle které se při nedostatku paliv budou budovy vytápět na nižší teplotu.

Ruská invaze na Ukrajinu přinesla energetickou krizi, ve které znatelně roste cena elektřiny i plynu. Domácnosti proto už nyní řeší, jak zdražující se energie pokrýt. Zároveň se také obávají, zda bude na podzim a v zimě čím topit. Ministerstvo průmyslu spustí v září úsporný tarif, který by lidem měl pomoci s částí vysokých cen elektřiny a plynu.

Ministerstvo průmyslu k tomu zveřejnilo seznam rad a tipů, jak na energiích ušetřit. Doporučuje zejména snížit spotřebu u vytápění. „Na to domácnosti spotřebují zhruba 60 procent své celkové spotřeby energií. A v českých domácnostech je přitom měrná spotřeba energií na vytápění třetí nejvyšší v celé evropské sedmadvacítce,“ řekl ministr Síkela.

Resort uvádí, že snížení teploty o jeden stupeň znamená úsporu okolo pěti procent. V letním období však vytápění není hlavním tématem. Ministerstvo proto radí, aby lidé například začali instalovat silikonová těsnění, pokud protahují okna či dveře. I touto cestou lze podle něj omezit spotřebu energie na vytápění.

Ministerstvo jde příkladem

Kromě toho by lidé neměli blokovat radiátory nebo topení nábytkem či jinými věcmi. Na obtíž jsou i záclony, které mohou blokovat přívod tepla. Aby se zvýšila účinnost radiátorů, doporučuje ministerstvo nalepit reflexní fólie na stěny za topením. Teplo se tímto vylepšením má odrážet zpět do místnosti.

Další radou je zakoupení úsporných sprchových hlavic či úsporných pákových baterií. Lidé by si také měli před zimou nechat zkontrolovat otopný systém.

Ministerstvo pod vedením Síkely od doporučení očekává, že dojde ke snížení spotřeby, takže se bude z Ruska odebírat méně surovin. Resort podobný manuál doporučil i u veřejných budov a například ministerstva tato doporučení přijala. Na přelomu roku resort vyzkoušel snížení teploty v kancelářích o 1,5 stupně a na chodbách o tři stupně. Podle výsledků ministerstvo omezilo spotřebu plynu o 24 procent.

Tagy: