Snížení teploty v domácnostech? Nouzové řešení Síkely nepůjde vymáhat, hodnotí právník

Šetřit na topení se vyplatí, ale neměli bychom podceňovat dopady na vlastní zdraví

Co na vyhlášku říká právník?

Návrh na snížení teplot ve veřejných budovách i domácnostech, který předložil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN), má platit pouze v případě nouze, připomněl odborník na ústavní právo a advokát Ondřej Preuss. Připustil však, že vymáhat nařízení na domácnostech bude prakticky nemožné.

„Změna má vstoupit v platnost až v případě vyhlášení nouzového stavu, je to výjimečná situace. Vím, že nyní jsme s nouzovým stavem žili několik let, ale předtím dlouhá desetiletí prakticky nikoliv,“ hájil postup ministerstva advokát Preuss.

Učitelé ve školách i školkách nebo třeba provozovatelé hotelů totiž nechápou nápad ministerstva průmyslu a obchodu snížit teplotu v obytných místnostech, koupelnách nebo třídách. Jedni tvrdí, že jde o hazard se zdravím dětí, druzí si stěžují, že to budou hostům těžko vysvětlovat.

Airbag pro případ nouze

Fakt, že by nařízení vstoupilo v platnost až v případě vyhlášení stavu nouze, je podle právníků potřeba zdůraznit. „Rozumím, že se ministerstvo snaží připravit,“ dodal Preuss. To zmínil i Síkela. „Jde o další opatření, která nazývám airbagy. Máte je v autě, doufáte, že je nikdy nebude muset použít, ale když je potřebujete, jste velmi rádi, že jste si je pořídili,“ sdělil.

Resortu by ale advokát Preuss doporučil několik podmínek. „Mělo by to být nastaveno rozumně, s volnějšími limity, aby bylo možné topit na nižší teplotu a aby nikdo nebyl nucen přetápět. Limitovat v domácnostech horní mez je ale velmi obtížné, prakticky nekontrolovatelné, tam si myslím, že to ani nepůjde vymáhat,“ dodal.

Tagy:
energie návrh nouzový stav kritika zdražování Starostové a nezávislí domácnosti topení Ondřej Preuss Jozef Síkela Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky teplo právo