Moderní a šťastné, říkají k „novému hlaváku“ lidé oslovení redakcí na nádraží. Hlasujte také

Vizualizace budoucí podoby Hlavního nádraží v Praze

Anketa mezi cestujícími o nové podobě Hlavního nádraží v Praze

Přestože návrh na výraznou přestavbu Hlavního nádraží v Praze vzbudil značné emoce ve společnosti, cestující oslovení přímo na nádraží netají své nadšení. Redakce CNN Prima NEWS vyrazila s kamerou právě na „hlavák“, aby se poptala, co si o návrhu na moderní pojetí pražského dopravního uzlu myslí ti, kterých se to nejvíce týká. V drtivé většině u pasažérů převažovaly pozitivní reakce.

„V porovnání s tím, co máme v Severním Irsku, vypadá tato stanice velmi dobře, ale působí poměrně nízce a stísněně. Proto by byl návrh masivním zlepšením. Bude to dobré pro turisty, když přijedou na návštěvu města. Působí to jako dobrá práce.“ popsal své pocity z návrhu turista z Belfastu. Sdělil zároveň, že se o pražském nádraží mluví také v zahraničních médiích.

ČTĚTE TAKÉ: Čekání v zimě a dešti, kritizuje Scheinherr nový „hlavák“. Musíme být odvážní, oponuje Hřib

Nadšená z návrhu byla také návštěvnice ze Slovenska. „Pro mě je to velmi krásné. Moc často do Prahy nejezdím, ale co jsem se tady dnes prošla, tak ten návrh je oproti tomu krásně elegantní. Je to takový trochu třetí svět. Bylo by to fajn,“ řekla pro CNN Prima NEWS.

Novou podobu ocenila také cizinka žijící v Čechách. „Líbí se mi, že je to více otevřené a rozhodně je tam více světla. Zaznamenala jsem, že si někteří lidé stěžují, že tam bude větší zima, právě protože to bude otevřenější. Osobně to ale miluji a myslím si, že je to mnohem modernější a působí to jako šťastné místo. Bydlím mimo Prahu, takže tohle nádraží využívám každý den, takže to pro mě bude zlepšení,“ svěřila se redakci.

Návrh se líbí také českým cestujícím. „Přestože jsme návštěvníci Prahy z druhého konce republiky a tento návrh vidíme poprvé, tak na první pohled mi to připadá moc pěkné. Každopádně ten, kdo tento návrh zpracoval, musí vědět, že dělá něco, co není jenom hezké, ale co bude také funkční,“ uvedl postarší muž.

Návrh je změnou k lepšímu také podle mladých studentů. Obavy však mají z možné zimy pod dřevěnou konstrukcí. „Určitě by bylo lepší, kdyby tady bylo něco jiného. Tahle stará budova je už určitě ohraná. Doba se posouvá dál a já s tím souhlasím,“ uvedl mladý student. „Vypadá to moc pěkně, ale myslím si, že tím, jak bude hala otevřená, že by to hrozně profukovalo,“ doplnil další ze skupiny studentů.

Změnu to chce. Uvidíme, zda je tohle cesta

O návrhu se rozhovořil také oslovený muž z Prahy. „Myslím si, že to něco chce. Bezdomovci v Sherwoodu jsou opravdu ostudou. Ostuda je také to, že si tady jako cestující nemáme pořádně kde sednout. Proto si předhalové prostory zaslouží nějakou přestavbu. Otázka je, jestli si zaslouží tohle pojetí jako Abu Dhabi. Je to odvážné. Když budeme trvat na tom, že to musí být v duchu Prahy, že dřevo nemá historické opodstatnění, tak je to jako by po baroku nikdy nevznikla secese. Nedokáži ale posoudit, jak to nakonec vyzní,“ zamyslel se.

Zbourání historické budovy by nelitoval. „Je tam námitka, že tam bude lidem zima. Co to může přinášet? Že se zbavíme těch ošklivých míst. Předek budovy ve stylu socialistického brutalismu určitě není hezký. Je to sice vyhlášené za národní památku, ale já si myslím, že to žádná památka není. Takže když se to zbourá, tak o nic nepřijdeme. Představená vizualizace silně evokuje palmy a to Abu Dhabi,“ doplnil.

Velmi kriticky se mimo kameru k návrhu vyjádřila skupina seniorek z Hradce Králové, kterým vadilo, že by rekonstrukce znamenala zbourání části historické odbavovací haly, která má podle nich svou architektonickou hodnotu.

Lidé hlasují proti

Čtenáři mohou rovněž od úterý hlasovat v anketě CNN Prima NEWS, zda se jim návrh kodaňského studia Henning Larsen Architects líbí. Drtivě zatím převládají negativní odpovědi.

Líbí se vám chystaná podoba Hlavního nádraží v Praze?

Tagy: