Moderátor Tucker Carlson končí u Fox News. Odchod může pomoci jemu i stanici, míní Durčák

Americký moderátor Tucker Carlson skončil na televizi Fox News. Informovala o tom samotná stanice, další zámořská média zprávu ihned sdílela. Odchod hvězdné, ale i kontroverzní postavy, přichází krátce poté, co se Fox News dohodla na mimosoudním vyrovnání s výrobcem volebních přístrojů Dominion Voting Systems (DVS), kdy moderátoři televize hojně šířili tvrzení, že se společnost měla podílet na údajně zmanipulovaných prezidentských volbách v roce 2020. Konec Carlsona v pořadu 360° na CNN Prima NEWS okomentoval i publicista Michael Durčák.

„Děkujeme mu za jeho služby televizní společnosti v roli moderátora a předtím jako přispěvatele,“ rozloučila se televize s Carlsonem, který měl na Fox News svůj pravidelný a velmi sledovaný večerní pořad. Carlson, který čelí časté kritice například kvůli svým výrokům na adresu Demokratů či liberálních hnutí, byl přitom podle agentury Reuters nejpopulárnější osobností amerického kanálu.

Publicista Michael Durčák v pořadu 360° na CNN Prima NEWS řekl, že se Carlson nepřipojil k jiným moderátorům a redaktorům Fox News ohledně údajného šíření konspirace, dle které byly prezidentské volby v roce 2020 zmanipulované kvůli volebním přístrojům společnosti DVS. Toto tvrzení často hlásal poražený kandidát a exprezident Donald Trump i jeho příznivci.

Na druhou stranu však Carlson měl během nedávného soudu mezi Fox News a DVS, který dopadl finančním vyrovnáním ze strany televize, vypovídat. Během přípravy tribunálu se ven měly dostat zprávy, že kontroverzní moderátor hrubě urážel vedení své stanice. Byl zde navíc další prohřešek. „Na to se nabalila druhá věc, a sice žaloba, kterou na něj podala bývalá producentka Fox News Abby Grossbergová za sexuální obtěžování, šikanu a další,“ poznamenal Durčák.

ČTĚTE TAKÉ: Televize Fox News šířila Trumpovy dezinformace. Firmě zaplatí vyrovnání 17 miliard korun

Ten doplnil, že Carlson neskončil sám o sobě, ale byl vyloženě vyhozen. Pouze je otázkou, zda za tím stálo vedení televize či samotný majitel, kterým je mediální magnát Rupert Murdoch. Paradoxem podle publicisty je, že ještě ráno, v den Carlsonova konce, Fox News lákala diváky na jeho večerní show, sám moderátor taktéž.

Durčák ve vysílání 360° dodal, že Carlson měl po jistou dobu speciální vztah k Trumpovi, který s ním ještě coby prezident rád dělal rozhovory. Po čase se však moderátor začal držet dál. „Evidentně se tam našly trhliny a tím, jak se na Trumpa začaly nabalovat další skandály, tak se rozešli a začal mu (Carlsonovi) lézt na nervy,“ poznamenal publicista.

Odchod Carlsona se na Fox News již nyní podepsal prostřednictvím propadu akcií. Durčák zmínil, že jde o 6-7 procent, což řečí peněz znamená až několik set milionů dolarů. „Ale obecně si myslím, že Tucker Carlson i Fox News z toho vyjdou silnější. Krátkodobě to Fox bude bolet, budou muset vymyslet, kým ho nahradit,“ řekl Durčák s tím, že však televize zůstane na trhu jedničkou. Samotný Carlson je podle něj už „natolik silná značka“, že si může bez problémů založit vlastní podcast či mluvit v rádiu.

Carlsonův odchod přichází v době, kdy se Fox News dohodla na mimosoudním vyrovnání s DVS kvůli tomu, že televize prostřednictvím svých moderátorů cíleně šířila tvrzení Donalda Trumpa o zmanipulovaných volbách v roce 2020. Společnost původně požadovala odškodnění ve výši 1,6 miliardy dolarů (asi 34 miliard korun). Vyrovnání, díky němuž se Fox News nebude muset veřejně omlouvat, televizi vyjde na 787,5 milionu dolarů (téměř 17 miliard korun).

Tagy: