Část republikánů chce omezit vojenskou podporu Ukrajiny. Nepodceňujme to, říkají experti

Skupina republikánských senátorů a kongresmanů tlačí na amerického prezidenta Joea Bidena, aby utnul či minimálně výrazně omezil vojenskou podporu Ukrajině. Zákonodárci v otevřeném dopise zmiňují, že se kvůli americkým dodávkám zbraní obávají možné eskalace konfliktu a zhoršení vztahů s Ruskem. Amerikanisté Jakub Lepš a Roman Joch se pro CNN Prima NEWS shodli, že politici Bidena určitě nepřesvědčí, význam dopisu však radí nepodceňovat.

„Jsme velice znepokojeni směřováním americké pomoci válečnému úsilí Ukrajiny, která hrozí ještě větší eskalací a naopak postrádá tolik potřebnou jasnost, co se týče strategie,“ stojí v dopise, který podepsalo celkem 19 republikánských senátorů a kongresmanů.

Apelují na Bidena, aby raději hledal diplomatické řešení konfliktu mezi napadenou Ukrajinou a Ruskem, které loni v únoru zahájilo proti svému sousedovi invazi. „Hybridní válka Ruska na Ukrajině není ve strategickém zájmu USA a hrozí eskalací, která by se mohla dostat mimo kontrolu,“ píšou dále republikáni.

Skupina viní Bidena a jeho administrativu, že svojí podporou Ukrajiny připravuje půdu pro dlouhodobý konflikt. Kritizují sankce vůči ruským pohlavárům i firmám a dodávky zbraní Ukrajincům, neboť mají za to, že jen „prodlužují konflikt“.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinské obilí rozděluje Evropu. Zapečetěný konvoj se vydal na cestu, provází ho celníci

Signatáři proto volají po tom, aby každý budoucí balík pomoci Ukrajině byl svázán s návrhem jednání o míru. „Budeme stát proti každému budoucímu balíčku pomoci, pokud nebude spojen s jasnou diplomatickou strategií dovést válku k rychlému konci,“ napsali. Neuvedli však, jak konkrétně by si jednání o míru představovali.

Mezi signatáři jsou mnozí značně kontroverzní zákonodárci. Snad nejvíce bije do očí jméno kongresmanky Marjorie Taylorové Greeneové, která patří k nejradikálnějším republikánům ve vysoké politice a mocně podporuje exprezidenta Donalda Trumpa. Na druhou stranu podepsal dopis i třeba senátor Rand Paul, který je jinak vnímán coby konsenzuální politik.

Lepš: USA nemají rády války, které se táhnou

Amerikanista a pražský zastupitel Jakub Lepš (TOP 09) pro CNN Prima NEWS řekl, že sice jde o velmi malou skupinku zákonodárců, jejich vliv ale nechce podcenit. „Je to důsledek určitého kvašení názorů a samozřejmě to odráží i určité posuny v názorech voličů. Konflikt trvá přes rok a protože není vidět světlo na konci tunelu, spousta voličů, ale i politiků si říká, jestli má Bidenova administrativa nějaké řešení,“ řekl Lepš s tím, že lze očekávat další podobné výzvy.

„Členové Kongresu vychází vstříc veřejnému mínění a to je čím dál více naladěné na diplomatické řešení,“ uvedl amerikanista. Kromě toho doplnil, že signatáři dopisu vytváří tlak nejen na Bidena, ale také na Ukrajinu, která je příjemcem prezidentovy podpory. Aktuálně ale velká část republikánů v otázce Ukrajiny podporuje Bidena.

Lepš pro CNN Prima NEWS také zmínil, že ačkoliv signatáři mimo jiné argumentují údajnými zhoršujícími se životními podmínkami běžných Američanů, ti kvůli válce na Ukrajině nijak zvlášť netrpí. „Spíš se bojí, že přijde recese, která je nevyzpytatelná. I nejlepší ekonomové se rozcházejí v názoru, zda opravdu přijde a zda bude mírná, či dokonce velká. To Američany děsí,“ komentoval to.

Američané navíc obecně nemají rádi, když jsou zapojeni do válek, které se táhnou. Lepš zmínil třeba protesty proti válce ve Vietnamu či Afghánistánu. „Američané znají scénář: rychle mobilizovat, rychle to vyřešit a stáhnout se. Tento konflikt (na Ukrajině) ale po více než roce stále nemá světlo na konci tunelu,“ doplnil.

Oslabovaní Rusů Američany nic moc nestojí, míní Joch

Podobný názor jako Lepš má i politolog zaměřující se na americkou politiku Roman Joch. CNN Prima NEWS řekl, že je téměř nemožné, aby zmiňovaní republikáni svým dopisem uspěli. „Je to skupina, která je částečně izolacionistická a částečně vnímá Čínu jako větší problém pro Ameriku. Vnímá pomoc Ukrajině jako mrhání prostředků, které jsou potřeba pro něco důležitějšího,“ řekl.

I on si myslí, že se prezident Biden bude moci, minimálně co se týče podpory Ukrajiny, potažmo i Číny, opřít o velmi širokou podporu nejen svých demokratů, ale i větší části republikánů. Uznává však, že na americké straně může kvůli protahování války na Ukrajině přijít jistá únava. „Jak se budou blížit příští volby v roce 2024, bude hlavně u některých republikánů sílit tendence kritizovat Bidenovu vládu,“ sdělil Joch.

Podle něj však mnohou kritizovat Bidena ze dvou zcela protichůdných stran. „Buď budou tvrdit, že Ukrajině pomáhá až moc, utrácí prostředky Američanů neefektivně a měl by podporu ukončit. A nebo že pomáhá příliš málo, nepostavil se Rusku dostatečně a měl by pomáhat Ukrajině ještě více,“ zmínil politolog.

Zároveň použil přirovnání, že celkový objem americké pomoci v dolarech se rovná částce za nákup mražené pizzy pro všechny Američany. „Ne za obědy v restauracích či nákup všech potravin, ale za jediný artikl. To je suma, kterou Američané dávají Ukrajině,“ glosoval Joch. USA tak „lacině“ přicházejí k tomu, že jeden z jejich geopolitických soupeřů – Rusko – kontinuálně oslabuje a američtí vojáci přitom neumírají. „Mohli bychom to vnímat jako jeden z nejúspěšnějších počinů amerických daňových poplatníků,“ dodal Joch s tím, že USA se jako větší soupeř stále jeví Čína.

Tagy: