Televize Fox News šířila Trumpovy dezinformace. Firmě zaplatí vyrovnání 17 miliard korun

Americká televizní stanice Fox News vyřeší kauzu s výrobcem volebních zařízení Dominion Voting Systems (DVS) finančním vyrovnáním. Televizní kanál společnosti zaplatí 787,5 milionu dolarů (16,8 miliardy korun). DVS hnala Fox News k soudu kvůli šíření nepravdivých prohlášení exprezidenta Donalda Trumpa, že stroje této firmy jsou využívány k volebním manipulacím.

Informaci o mimosoudním vyrovnání přinesla americká média včetně agentury Reuters. DVS stanici původně žalovala pro pomluvu kvůli tomu, že ve vysílání zaznívala obvinění společnosti z machinace v prezidentských volbách v roce 2020.

Společnost DVS tvrdila, že televize Fox News vědomě šířila nepravdivá tvrzení poraženého kandidáta Donalda Trumpa – ten opakovaně prohlašoval, že volby byly zmanipulované a vliv na to měly volební přístroje DVS.

Televize Fox News podle žaloby Trumpa nejen vytrvale citovala, ale také dávala nepřiměřený prostor jeho podporovatelům prezentujícím stejný názor.

ČTĚTE TAKÉ: Vrcholně trapný okamžik v dějinách USA. Jak americká média hodnotí soud s Trumpem?

Obě strany se nakonec dohodly na mimosoudním vyrovnání. Přesto si neodpustily vzájemný rýpanec. „Uznáváme usnesení soudu, který shledal některá tvrzení o DVS falešnými,“ uvedla Fox News ve svém prohlášení. Po oznámení o vyrovnání reagovala i DVS. „Na pravdě záleží. Lži mají následky,“ komentoval advokát Justin Nelson zastupující výrobce volebních přístrojů na tiskové konferenci před soudní síní. Společnost tvrdila, že kvůli kauze přišla o zakázky.

Protože došlo na vyrovnání, televize se nemusí veřejně omlouvat, že šířila dezinformace, sdělil CNN právník DVS. Vyhne se i zdlouhavému soudu, který podle LA Times mohl trvat až šest týdnů, a měli při něm vystupovat v rolích svědků její činovníci a novináři.

Trumpův odpor vedl k útoku na Kapitol

Prezidentské volby v roce 2020 v USA byly jedny z nejvyhrocenějších v moderní historii. Trump totiž odmítl uznat porážku a naopak přesvědčoval své voliče, že klání bylo zmanipulováno ve prospěch jeho rivala Joea Bidena.

Mnozí příznivci Trumpa se v době sčítání hlasů shromáždili před volebními místnostmi s transparenty „Zastavte sčítání“, někteří se za to dokonce modlili, napsala agentura Reuters.

Vrcholem Trumpova odporu bylo vyprovokování davu jeho fanoušků k nepokojům začátkem ledna 2021 ve Washingtonu. Svým příznivcům tehdy dosluhující prezident řekl, že společně půjdou na Kapitol. Následovalo to, že se stovky Trumpových voličů pustily do střetů s policisty hlídajícími Kongres USA, kde právě jednali zákonodárci včetně viceprezidenta Mikea Pence. Protestující vnikli do budovy a senátoři a kongresmani museli být evakuováni. Řádění nepřežilo několik lidí, stovky jich utrpěly zranění, nebo byly zadrženy.

Tagy:
televize Kongres Joe Biden soud USA Donald Trump Fox News Kapitol Kapitol Spojených států amerických Kongres Spojených států amerických Tucker Carlson Washington, D.C.