Mohla za to vodka. Rusko soudí vlastní vojáky, kteří vyvraždili rodinu s dětmi na Ukrajině

V Rusku započal ojedinělý soudní proces se dvěma vojáky, kteří se měli dopustit zvěrstev během války na Ukrajině. Jedná se o pravděpodobné pachatele masakru ve městě Volnovacha, při kterém ruská armáda vyvraždila ukrajinskou rodinu. O začátku procesu informoval ruský list Kommersant.

Ruské vojáky, kteří napáchali válečné zločiny, soudila doposud jen Ukrajina. Teď se ale soudní proces se dvěma vojáky rozbíhá v Rostově na Donu, ruském městě poblíž ukrajinských hranic.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dovolená na Ukrajině? Zakarpatí je bezpečné, přejezd hranic připomene návrat do roku 1985

Ve středu procesu je dvojice ruských vojáků – 28letý Stanislav Rau a 21letý Anton Sopov, oba původem z dalekého východu Ruska. Pro Sopova to není první proces, už v minulosti byl souzen za šikanu spolubojovníků.

Z nového procesu si ale zřejmě oba vojáci odnesou exemplární trest. Hrozí jim doživotí. Čím se provinili?

Masakr ve Volnovache

Ruská armáda krátce po invazi zabrala město Volnovacha, které se nachází na půl cesty mezi Doněckem a Mariupolem. Řada domů byla zničena, kritická infrastruktura v troskách a zbývající obyvatelé čelili hrůzám okupace.

V říjnu loňského roku došlo ve městě Volnovacha k masakru ukrajinské rodiny, o kterém informovala americká CNN. Ruská armáda tehdy začala šikanovat jednu rodinu, která bydlela v domě, ve kterém chtěli vojáci s největší pravděpodobností zřídit ubikaci. Rodina Eduarda Kapkanece ale nechtěla odejít.

Dva popisovaní vojáci se tak 27. října do domu zřejmě vrátili a ve spánku všech devět členů rodiny zavraždili. Mezi mrtvými byly i dvě děti. Útočníci měli zbraně s tlumičemi.

Podle listu Kommersant hrála v masakru roli i vodka. Buď ji vojáci hledali, nebo byli posilněni alkoholem. Pachatelé z místa odjeli na motorkách, zachytily je ale pouliční kamery, jejichž záznam se ruským úřadům dostal do rukou. Tak mohli vojáky usvědčit.

Tajný soudní proces

Vzhledem k citlivosti případu soudí Rusko dva vojáky tak trochu tajně. Při procesu nesmějí být přitomni žádní novináři.

List Kommersant informoval, že Rau i Sopov už se k činu přiznali. I tak jim ale hrozí nejvyšší trest.

VIDEO: Dovolená na Ukrajině? Zakarpatí je bezpečné, přejezd hranic připomene návrat do roku 1985

Tagy: