Dovolená na Ukrajině? Zakarpatí je bezpečné, přejezd hranic připomene návrat do roku 1985

Hory v Zakarpatské oblasti na Ukrajině

Turismus na Ukrajině

Ačkoli na Ukrajině probíhá válka, Zakarpatská oblast patří k místům, která boje nezasáhly. V dřívějších dobách Zakarpatí vyhledávali milovníci hor, dnes sem cestují hlavně Ukrajinci ze zbytku země. V ubytovacích zařízeních, jak uvedl ve vysílání zahraniční reportér CNN Prima News Matyáš Zrno, může člověk narazit na uprchlíky nebo raněné vojáky, kteří se v nich zotavují.

V klidných částech Ukrajiny, kam nelétají ruské rakety, se místní snaží stále podnikat, a to i v oblasti turismu. Zakarpatí podle Zrna patří mezi bezpečné lokality, protože leží daleko od fronty. „Je navíc vtěsnáno mezi Slovensko, Maďarsko a Rumunsko. A ještě je od zbytku Ukrajiny odděleno karpatským hřebenem,“ řekl ve vysílání CNN Prima News.

ČTĚTE TAKÉ: Chvíle hrůzy české rodiny v Chorvatsku: Chlapce odnesl na moře vítr, záchranáři byli bezmocní

Zahraničních turistů na Ukrajinu podle Zrna jezdí málo. Na Zakarpatí cestují především Ukrajinci z vnitrozemí. Nejčastěji vyhledávají procházky v horách, vinice, termální lázně nebo historické památky ve městě Užhorod.

V této podkarpatské metropoli se často setkávají rozdělené rodiny – ženy a děti žijící v západních zemích a muži, kteří se za nimi z různých důvodů nemohou přestěhovat. Třeba kvůli tomu, že slouží v ukrajinské armádě.

Na Ukrajinu lze stále cestovat bez zvláštních povolení a k překročení maďarských i slovenských hranic postačí Čechovi platný cestovní pas. Do Užhorodu se lze nejsnáze dostat vlakem, autobusem nebo vlastním autem.

„Když překračujete hranice, připomíná to trochu návrat do roku 1985. Budete mít pocit, jako kdybyste vyjížděli z tehdejšího socialistického Československa do západního Německa,“ popsal Zrno drsnou realitu válečné Ukrajiny.

Výjimkou nejsou dlouhé fronty na hranicích ani poměrně důkladné kontroly. „Na ukrajinské straně celníci někdy opravdu vypadají, že se vrátili z dob Sovětského svazu, hlavně svým nevrlým a arogantním vystupováním,“ doplnil Zrno. Při cestě z Ukrajiny celníci navíc poměrně důkladně kontrolují, jestli si někdo nepřiváží nějaké „suvenýry“ – granáty či munici.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Ukrajinci nejsou odhodlaní jako na začátku války. Kdo má podle Zrna na Rusko páky?

Tagy: