Umučený maratonec nebo mladičký judista. Ukrajina připomíná olympioniky, kteří padli ve válce

Ukrajina vyslala na letní olympijské hry do Paříže nejmenší delegaci v historii. Stovky sportovců totiž zemřely během ruské invaze. Kyjev teď připomíná olympioniky, kteří se pod pěti kruhy už nikdy nepředstaví. Je mezi nimi maratonec, judista i gymnastka. Upozornil na to web Kyiv Post.

Jen 140 sportovců vysílá Ukrajina na letošní olympijské hry do Paříže. Sportovci modro-žlutých barev budou zápolit o medaile pod pěti kruhy, zatímco se jejich vlast brání proti ruské agresi.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Železniční doprava v Paříži kolabuje. Masivní žhářské útoky poškodily klíčové dopravní uzly

Britský parlament podle listu The Kyiv Post upozornil, že během války přišlo o život více než 487 sportovců, z nichž někteří v minulosti závodili na olympiádě nebo měli blízko k účasti na dalším sportovním svátku.

Ale už žádný z nich se na sportovištích nepředstaví. Ukrajina se teď na úsvitu letní olympiády ve Francii snaží připomenout osud padlých sportovců. Několik stovek lidí vyšlo do ulic i v Paříži, aby připomněli jména zhaslých nadějí.

„Tito sportovci byli zabiti v době, kdy mohli trénovat na olympijské hry. To je podstatné. Rusko jim nedalo na výběr, aby trénovali a jeli do Paříže. To je na tom to smutné,“ řekl agentuře AP viceprezident francouzské ukrajinské asociace Volodymyr Kogutyak.

Vzpěrač, který padl na frontě

Jedním z olympijských sportovců, kteří zemřeli na Ukrajině, je vzpěrač Oleksandr Pielješenko. Sportovec zemřel při bojích letos v květnu. V minulosti se stal dvounásobným evropským šampionem a na olympiádě v brazilském Riu skončil těsně pod stupni vítězů. Další šanci už nedostal.

Serhij Pronevič je dalším jménem na seznamu padlých sportovců. Proslavil se tím, že dokončil maraton v plné polní. Během války se ztratil, zatímco sloužil u jednotky teritoriální obrany. Později se našlo jeho umučené mrtvé tělo.

„Drželi ho ve sklepě požární stanice a mučili ho. Měl na sobě viditelné otlačeniny pout,“ popsala jeho matka.

Nadějný judista a gymnastka

Dalším padlým sportovcem na Ukrajině je Stanislav Hulenkov, který zemřel v pouhých 22 letech. Už v juniorské kategorii ovládl řadu evropských a ukrajinských soutěží. V roce 2021, ještě před plnou invazí, se přidal k pohraniční stráži a v dubnu 2023 zemřel u Novokalynova v Doněcké oblasti.

Vadym Černov, Hulenkovův blízký přítel a partner v judu, řekl agentuře Reuters, že nyní nosí Hulenkovovu jmenovku na judistické akce.

Zhaslou nadějí ženského sportu je pak gymnastka Anastasija Ihnatěnková, která bodovala na národní úrovni. Sportovkyně zemřela loni během ruského náletu na Dnipro. Rusové tehdy zabili i jejího manžela a 18měsíčního syna.

Do Dněpru se přestěhovala z města Tokmak v Záporožské oblasti, které se ocitlo pod ruskou okupací. Do nového bytu se s rodinou nastěhovala týden předtím, než byl v lednu 2023 zasažen raketou.

Aby lidé na zemřelé sportovce nezapomněli, vytvořili Ukrajinci speciální stránku s názvem „Sportovní andělé – Rekviem za ukrajinské sportovce, kteří zahynuli“, aby uctili památku sportovců, kteří zahynuli v důsledku ruské invaze.

VIDEO: Olympijská kolekce není šílený kostým, hájí se návrhář Černý. Prozradil, co ho inspirovalo

Tagy: