Záběry hořícího elektrokola. Osmiletý školák v Plzni ze stroje seskakoval na poslední chvíli

Obrovské štěstí měl školák v Plzni, pod kterým za jízdy začalo hořet elektrokolo. Vážné popáleniny mu plameny nezpůsobily jen díky jeho rychlé reakci a seskočení z dopravního prostředku. Kusy baterie nicméně létaly i několik metrů daleko. Hořící kolo natočila na mobilní telefon pohotová svědkyně.

Elektrokolo začalo hořet v době, kdy na něm jel teprve osmiletý chlapec. Naštěstí z něj ale stihl včas seskočit a utéct do bezpečné vzdálenosti tak, že se mu nic nestalo. Školák se podle hasičů zachoval přímo ukázkově. Podle svědků se řidič, který jel kolem, pokoušel plameny uhasit. Proti baterii ale neměl šanci. Její kusy létaly do vzdálenosti několika metrů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pražští hasiči cvičili hašení elektromobilu v podzemních garážích. Co je třeba udělat?

„V případě, že už dojde k takovýmto mikro výbuchům, je lepší se od toho kola nebo koloběžky vzdálit. Dochází k chemické reakci a termoreakci přímo v baterii,“ popsal pro CNN Prima NEWS mluvčí plzeňských hasičů Petr Poncar. Likvidaci takového požáru je proto vždy lepší nechat na profesionálech. Majitelé elektrických kol a koloběžek by měli věnovat zvýšenou pozornost jakýmkoliv změnám teplot baterií. Dbát by měli hlavně na perfektní technický stav celého pohonu. Opatrní by měli být už při nákupu.

„Aby pořizovali homologované výrobky od autorizovaných prodejců, měli by se vyvarovat takovým těm domácím sadám a jiným udělátkům, když to tak řeknu,“ upřesnil krajský koordinátor BESIP pro Karlovarský kraj Lukáš Hutta.

Elektrická kola nebo koloběžky se těší obrovské popularitě. Nicméně baterie jsou plné chemických látek a při hoření dokáží vyvinout teploty blížící se 900 stupňům Celsia. Navíc můžou uvolňovat prudce jedovaté látky. Majitelé by neměli zapomínat, že návratem z projížďky péče nekončí.

Například nesprávná manipulace s baterií nebo její nabíjení jinak, než doporučuje výrobce, v sobě skrývají rizika požáru. Právě kvůli takovému incidentu museli hasiči za dramatických okolností nedávno evakuovat celý bytový dům v Ostravě. Sedm lidí skončilo kvůli nadýchání se kouře v péči lékařů.

Tagy: