Moje vize je na deset let. Měla být už dávno, ale to není moje chyba, prohlásil Fiala

Předseda vlády a ODS Petr Fiala v pořadu Co na to Premiér

Co na to premiér (9)

Vize pro Česko, kterou jsem představil, bude platná i pro příští vládu, prohlásil ministerský předseda Petr Fiala (ODS) v pořadu Co na to premiér. Veřejnost Fiala 1. září překvapil, když sám za sebe představil dlouhodobou vizi, která by měla z Česka udělat moderní a pokrokovou zemi.

„Je to vize, která navrhuje, co máme udělat – jaké jsou základní pilíře – abychom byli křižovatkou Evropy, abychom byli úspěšnou zemí, a mám tam i konkrétní návrh, do kterých oblastí máme strategicky investovat,“ řekl Petr Fiala.

ČTĚTE TAKÉ: Nedokážeme se na ničem dohodnout. Fiala vyjmenoval největší problémy a priority Česka

S podobnou vizí podle něj mohla klidně přijít minulá vláda, to se ale nestalo. „Možná je to zpožděné o deset let, ale to není moje chyba. Poslední vize České republiky, která byla obecně sdílená, bylo rozhodnutí, že vstoupíme do NATO. Ta byla naplněna 1. května 2004. Od té doby jsme žádnou společně sdílenou vizi neměli. Já tady nabízím vizi, o které si myslím, že je reálná, že posune Českou republiku dál,“ uvedl premiér.

Fiala: Chápu, že lidé nebudou tleskat

Fiala se v pořadu Co na to premiér vyjádřil také k velmi diskutovanému konsolidačnímu balíčku, který v současnosti projednává Sněmovna.

„Musíme prosadit konsolidační balíček, protože je to nutné. Jednání opozice musíme vydržet. Jsem velký stoupenec parlamentní demokracie, nevadí mi, že někdo mluví. Nelíbí se mi určitý tón a urážky. Nebo zpochybňování demokracie, to jsou věci, se kterými se nesmířím. Vydržíme druhé čtení, jsme připraveni tam být do noci, jsme připraveni prosadit to, co je správné,“ komentoval Fiala.

Podle něj je logické, že veřejnost bude určité části konsolidačního balíčku kritizovat.

„My děláme opatření, která pokládáme za potřebná. Věci v konsolidačním balíčku často nejsou takové, že by jim lidé tleskali. No jak by mohli. Zatleskají až dopadům. Tady se určité věci dlouho neřešily,“ uzavřel premiér.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Premiér Petr Fiala na konferenci Česko na křižovatce, kde představil svou střednědobou vizi

Tagy: