Aktivistky chrstly polévku na Monu Lisu. Útokem na obraz hájily právo na zdravé potraviny

Dvě ekologické aktivistky zacákaly polévkou sklo, které chrání obraz Mony Lisy v pařížském Louvru, informovala agentura AFP. Ženy svůj čin odůvodnily snahou podpořit právo na zdravé a udržitelné potraviny, vymezily se zároveň proti současnému systému zemědělství. V muzeu byla aktivována krizová jednotka. Místnost s obrazem byla okamžitě evakuována a uklízí se.

K akci se v prohlášení poslaném agentuře AFP přihlásila skupina Riposte alimentaire, jejíž název měly aktivistky rovněž na tričkách. Slova lze přeložit přibližně jako Reakce na stav potravin. Skupina se označuje za „francouzskou kampaň občanského odporu, jejímž cílem je radikální změna společnosti v oblasti klimatu a sociálních otázek“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Supermarkety na Západě si nikdy nedovolí to, co české, říká Švihlíková. Dvojí kvalita nezmizela

Incident v Louvru skupina prezentuje jako „zahájení (kampaně) občanského odporu s jasným požadavkem, který je prospěšný pro všechny: sociální jistoty pro udržitelné potraviny“.

Nejslavnější obraz světa, který je od roku 2005 vystaven za ochranným sklem, se již stal obětí vandalismu několikrát. Například v květnu 2022 byl terčem útoku dortem. V roce 2009 na obraz návštěvník hodil hrneček. V 50. letech obraz poškodil útočník, který ho polil kyselinou sírovou. V roce 1911 byl dokonce obraz ukraden, našel se o tři roky později.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Farmáři ve Francii zaútočili i na české kamiony, ukazuje video. Výborný žádá tvrdý zásah

Tagy: