Švihlíková: Supermarkety na Západě si nikdy nedovolí to, co české. Dvojí kvalita nezmizela

Ekonomka Ilona Švihlíková

Co na to vaše peněženka (23)

Problém dvojí kvality potravin v Česku a zahraničí přetrvává, řekla ekonomka Ilona Švihlíková v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS. Trh s potravinami podle ní narušuje nízká konkurence mezi supermarkety. Často prý zneužívají svou pozici a vůči zemědělcům a potravinářům používají nekalé praktiky, které by si na Západě „nikdo nedovolil“.

Podle Švihlíkové má Česká republika několik problémů, které výrazně deformují trh s potravinami. „Zaprvé je tu věc, která zapadla. U minulých voleb do Evropského parlamentu přitom šlo o nejskloňovanější téma – dvojí kvalita potravin. To nikam nezmizelo, stále trvá. Když budeme porovnávat se zahraničím, máme velmi často podobné ceny, u nás často i vyšší, ale velmi odlišné složení a kvalitu. K zásadní změně absolutně nedošlo,“ prohlásila.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nový trik obchodních řetězců? Uvádějí ceny v haléřích jako důkaz, že promítly snížení DPH

Další negativní aspekt podle ní představuje koncentrace nabídky. „Často jsou v supermarketech ceny shodné, dokonce někdy jaksi putují – sleva se vystřídá v jednom supermarketu, za 14 dní se objeví stejná náhodou v jiném, který patří do stejné vlastnické skupiny, a takhle to koluje. To je obrovský problém. Trh sice vypadá, že máme hromady supermarketů a hypermarketů, ale ve skutečnosti je to vlastnicky extrémně koncentrovaný trh. To by měla být otázka třeba pro užší spolupráci zemědělců, potravinářů v rámci například odbytových družstev,“ pokračovala.

Třetí nešvar podle ekonomky spočívá opět v chování supermarketů. „Nevěnuje se tomu příliš pozornost. Nemluví se o tom, jakým způsobem je zacházeno s českými zemědělci a potravináři, když se chtějí dostat do řetězců. Když si začnou stěžovat na některé praktiky, jsou automaticky vylistováni. To není běžná věc. Na Západě by si to absolutně nedovolili. Je třeba soustředěná akce ze strany státu, zemědělců a potravinářů. Oni čelí jednání, které má rysy nekalé konkurence, a je třeba se ozvat. Když to dělají, jsou nemilosrdně vyřazeni ze sortimentu a nahrazeni někým ze zahraničí,“ vylíčila.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Producenti drůbežího budou krachovat. Česká soběstačnost se stane utopií, shodli se experti

Tagy: