Morava se stále vzpamatovává z tornáda. Tradiční silvestrovské oslavy musí lidé oželet

Lužice, 25. června, beznaděj ve Velkomoravské ulici

Vesnice po tornádu a Silvestr

Hodonínsko i Břeclavsko se stále snaží vzpamatovat z ničivého tornáda, které se prohnalo Moravou letos v červnu. Místní stále opravují škody a oželet budou muset i klasické silvestrovské oslavy. Střechy pod plachtami by totiž mohly od světlic snadno chytnout. Například Moravské Nová Ves zrušila oblíbený ohňostroj i tradiční rozlévání svařáku. Většina lidí žádné speciální zakončení roku nechystá, proto oslaví příchod toho nového skromně v okruhu svých nejbližších.

Ještě před rokem si mohli obyvatelé Moravské Nové Vsi užívat venkovního občerstvení a ohňostroje, než se přesunuli do svých sklípků či jedné z místních restaurací. Tu ale letos v červnu sebralo tornádo. Odpustit si musí větší sešlosti i proto, aby vyhověli opatřením proti šíření koronaviru.

„Ohňostroj jsme rovnou zrušili. Některé střechy mají ještě zaplachtovanou střechu, tak jsme nechtěli nedejbože způsobit nějaký požár. Máme poměrně vysoké číslo covidu v obci. Tak jsme si řekli, že letos holt zas nic nebude,“ řekl štábu CNN Prima NEWS Marek Košut, starosta Moravské Nové Vsi.

Dobrou zprávou alespoň je, že půl roku od řádění tornáda je v obci vidět znatelný posun, co se týče oprav místních obydlí. Řada domů už má opravenou střechu a práce pokračují spíše v interiérech. Většina místních silvestr nijak neřeší, k nadcházejícímu roku ale vzhlíží s optimismem, třebaže je nečekají žádné bujaré večírky.

„Speciální zakončení roku nechystáme, protože opět tady bude hromada práce. Už nám ale funguje televize, možná půjde i internet,“ svěřil se jeden z místních štábu CNN Prima NEWS.

Tagy: