Moskva chce zbudovat vesnici pro emigranty z USA. Bude to bašta tradičních hodnot, říká právník

Rusko plánuje za Moskvou vystavět migrační vesnici pro konzervativně smýšlející Američany a Kanaďany. Podle zprávy ruské státní zpravodajské agentury RIA Novosti se zhruba 200 rodin do země rozhodlo emigrovat z ideologických důvodů. Vadí jim údajně například liberální přístup Západu ke změně pohlaví.

Ruská vláda chce už příští rok začít budovat za hlavním městem vesnici pro konzervativně smýšlející emigranty ze Západu. Informovala o tom ve čtvrtek státní zpravodajská agentura RIA Novosti, na událost upozornil zdejší nezávislý list The Moscow Times.

Rusko se už několik let prezentuje jako bašta „tradičních“ hodnot a dává své společenské postoje často do přehnaného kontrastu se západním liberalismem. Právě střet dvou ideologických světů má být hlavním důvodem pro postavení vesnice pro emigranty.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinské odhodlání a ruský chaos. Novináři prvně navštívili části osvobozeného Bachmutu

Podle Tima Beslangurova, migračního právníka z moskevské firmy VISTA Foreign Business Support, chce zhruba dvě stě rodin z těchto důvodů emigrovat do Ruska. Má se jednat primárně o uprchlíky ze Spojených států a Kanady.

Beslangurov pro agenturu RIA Novosti sdělil, že Západ propaguje „radikální hodnoty“, a právě proto chtějí prý někteří lidé utéci do Ruska. „Dnes mají 70 pohlaví, a kdo ví, co přijde příště,“ prohodil právník s tím, že třecím bodem je například otázka změny pohlaví nebo genderu.

„Mnoho normálních lidí emigruje a zvažuje přestěhování do Ruska, ale čelí obrovským byrokratickým problémům se zdejším migračním zákonem,“ doplnil Beslangurov.

Rusko nedá ani rubl?

Výstavba migrační vesnice pro Američany a Kanaďany je již údajně schválená, úřady ji ale ještě veřejně neoznámily. Kuriózní je na celé záležitosti otázka, kdo to všechno zaplatí. List The Moscow Times uvedl, že stavbu vesnice budou financovat samotní emigranti, kteří v ní posléze mají bydlet.

I když ruský právník Beslangurov původně mluvil o dvou stech rodinách, na přesídlení do Ruska údajně čekají desetitisíce cizinců. Žádné konkrétní důkazy ale k takovému tvrzení nepředložil.

Rusko v posledních letech zaznamenalo výrazný pokles v turistickém ruchu. Federální bezpečnostní služba (FSB) ale tvrdí, že začátkem letošního roku naopak zaznamenalo nárůst návštěv za účelem turistiky, práce, studia a podnikání.

Tagy: